Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

30 maart 2007 door Nanny Gortzak

Wat kan ik doen om het gewichtsverlies van mijn kind weer goed te maken? (12 wkn)

Ik ben een alleenstaande moeder van vier kinderen, waarvan de jongste 12 weken is. Ik geef hem al die tijd de borst en tot begin vorige week ging dat goed.

Het volgende is nu het probleem. De laatste week heb ik erg veel stress gehad, en nu was mijn kindje iets van 30 gram afgevallen. In lengte is hij 6 centimeter gegroeid.

Door dit voorval heeft het consultatiebureau me gezegd om bij te voeden. Alleen ben ik nu bang dat mijn voeding dan helemaal terugloopt. Wat adviseren jullie? Ik wil nog zo graag borstvoeding blijven geven.

Antwoord

Om uw zoon weer aan te laten komen, bij voorkeur zonder bijvoeding, zou u het volgende kunnen proberen:

1. Geef een aantal dagen minimaal twee borsten per voeding op verzoek, in ieder geval elke 2 tot 2½ uur. In de nacht mag de tijd tussen de voedingen langer zijn, maar geef – zolang uw zoon niet goed groeit – bij voorkeur wel minstens één nachtvoeding.

2. Probeer uw zoon zo lang mogelijk aan elke borst te laten drinken.

3. Pas borstcompressie toe als hij niet meer actief drinkt, of als hij vaker zuigt dan slikt. Borstcompressie werkt als volgt:

  • doe u uw hele hand om de borst, zo dicht mogelijk tegen de borstkas aan;
  • druk in de borst. Uw zoon zal dan, door een nieuwe melkstroom, weer actief gaan drinken.

4. Als uw zoon niet meer actief gaat drinken met borstcompressie, haal hem dan van de borst, laat hem boeren, en bied de volgende borst aan.

5. Ga zo door tot uw zoon niet meer wil drinken.

Aanvullende tips

Daarnaast kunt u misschien baat hebben bij de volgende tips:

  • Probeer eventuele stress te verminderen, in ieder geval tijdens het voeden. Dat zal de melkstroom en dus de hoeveelheid voeding voor uw zoon ten goede komen.
  • Ter voorbereiding op een voeding kunt u een warme douche nemen. Als dat te veel tijd kost, of als u wat wilt variëren (u kunt immers niet voor elke voeding gaan douchen) kunt u warme kompressen op de borst leggen.
  • Ook kunt u warme (borstvoedings-)thee drinken, vlak voor de voeding. Let op: drink nooit thee terwijl u voedt, in verband met ongelukken en verbrandingsgevaar.
  • Zorg voor een rustige, diepe ademhaling vanuit de buik.
  • Zorg ook voor een goede houding en steun in de rug, eventueel met extra kussens, zodat u geen spanning in de rug en de schouders heeft.
  • Rol bewust uw schouders en nek los ter ontspanning, span de spieren in armen en schouders bewust aan (trek schouders hoog op) en laat ze weer los zodat u voelt hoe ze ontspannen zijn.
  • Eventueel kunt u met warme handen de borsten masseren om het toeschieten van de melk te bevorderen.
  • Zorg voor een warme omgeving, en maak het gezellig voor uzelf (met een muziekje, bloemen, kaarsjes, etc.).
  • Zorg dat de andere kinderen vóór het voeden iets gegeten en gedronken hebben en naar de wc zijn geweest, zodat u niet gestoord zult worden. Zet ze aan het spelen of lezen, of bied iets aan wat ze kunnen doen terwijl u voedt, maar wat niet te veel afleidt of lawaai maakt.

Bijvoeding

Als u ervoor kiest om toch nog bij te voeden, geef dan niet te veel (en geef het na de borstvoeding). Kies de hoeveelheid zodanig dat uw zoon ongeveer twee uur na het begin van de vorige voeding weer wil drinken aan de borst.

Groeit hij weer goed, dan kunt u eventuele navoeding óm de voeding gaan geven, en daarna om de twee voedingen, etc. Maar waarschijnlijk bent u dan weer op het punt dat hij aan volledige borstvoeding voldoende heeft om weer goed te groeien.