3 maart 2006 door Nanny Gortzak

Wat kun je doen aan nachtelijke stuwing? En kan een baby ook te veel melk krijgen? (11 wkn)

Ik geef volledige borstvoeding aan mijn zoontje van 11 weken. Sinds 5 weken slaapt hij 's nachts door. Nu heb ik de laatste weken last van stuwing in de nacht. Die is zó pijnlijk dat ik er rond 5 uur wakker van word. Ik draag al een bh 's nachts. Wat kan ik doen?

En nog een tweede vraag. Volgende week ga ik weer werken en ik wil gaan kolven. De rekensom om te weten hoeveel hij nodig heeft, ken ik. Maar zit er ook een maximum aan de hoeveelheid voeding die mijn zoontje mag krijgen per 24 uur?

Antwoord

Om met uw eerste vraag – over pijnlijke borsten in de nacht – te beginnen, daarvoor heb ik de volgende tips:

  • zorg er in ieder geval voor dat uw zoon bij zijn laatste voeding zo goed mogelijk de borsten leegdrinkt;
  • als u denkt dat er nog melk over is, dan kunt u eventueel nakolven. Dat komt dan mooi uit voor als u weer aan het werk gaat;
  • als u dat wilt, kunt u stukje bij beetje het kolven in de avond verminderen, zodat uw borsten geleidelijk gaan wennen aan het geven van minder melk;
  • en als u toch wakker wordt van de pijn in de nacht, dan kunt u het beste even de spanning er wat vanaf afkolven. Ook dit zou geleidelijk aan minder nodig moeten zijn.

Geen maximum

Dan uw tweede vraag. U wilde weten of er een maximum is aan de hoeveelheid melk die uw zoon per 24 uur mag drinken.

Zolang hij uitsluitend moedermelk drinkt, is er geen beperking. De reden daarvoor is dat moedermelk precies de juiste hoeveelheid eiwitten en zouten bevat om de nieren van de baby niet te beschadigen. Zelfs niet bij grote hoeveelheden melk. U kunt uw zoon dus net zoveel geven als u wilt.

Overdag en 's avonds

Wel is het zinvol om ervoor te zorgen dat uw zoon overdag niet te veel krijgt, zodat hij 's avonds – als u thuis bent – toch nog een aantal voedingen bij u aan de borst wil drinken. Want als hij overdag helemaal vol gedronken is (zodat hij geen voeding meer wil als u thuis bent), dan loopt u het risico dat hij uitsluitend nog melk uit de fles wilt drinken.

Als u merkt dat hij 's avonds helemaal niet meer wil drinken, dan kunt u degenen die uw zoon overdag verzorgen duidelijk maken dat hij minder melk moet drinken uit de fles. Bedenk hoeveel voedingen hij overdag – in de tijd dat u weg bent – zou moeten drinken, en hoeveel voedingen er dan nog over zijn.

Meer dan alleen maar drinken

Wanneer het lijkt alsof u melk te kort komt, in relatie tot het aantal voedingen, dan kan het zinvol zijn om een andere speen (met een kleiner gaatje) te nemen. Daardoor zal de baby meer moet zuigen om dezelfde hoeveelheid melk binnen te krijgen.

Het kan echter ook zijn dat uw zoon liever bij u drinkt en weer een voeding in de nacht gaat vragen. Bedenk dan dat hij meer wil dan alleen maar drinken. Hij wil ook het lichamelijke contact met u hebben, dat hij overdag moet missen.