14 februari 2002 door Diederik Bosman

Wat kun je doen om de ziekte van Pfeiffer te bekorten? (5)

Bij onze zoon, bijna 5, is vorige week de ziekte van Pfeiffer geconstateerd. Hij klaagde al zeer lang over keelpijn, buikpijn en eet zeer slecht. Ook is hij al een hele poos erg wit en heeft hij zeer veel moeite met slapen terwijl hij eigenlijk doodmoe is.

Wat kunnen wij voor hem doen om de ziekte te bekorten, en het draaglijker voor hem te maken? Mag hij bijvoorbeeld naar school, gym, zwemles en dergelijke? Het is een zeer druk mannetje....

Antwoord

De ziekte van Pfeiffer is een infectie met het zogenaamde Epstein Barr virus (EBV). Dit virus gaat in witte bloedcellen zitten en geeft in het algemeen klachten van koorts en keelpijn, later gevolgd door vermoeidheid, zwakte, lever-ontsteking en opgezette lymfeklieren in het hele lichaam.

Helaas kan men lang last houden van de verschijnselen en is de duur van de ziekte niet of nauwelijks te beïnvloeden. Wat echter wél kan, is voorkomen dat de ziekte nog langer duurt dan nodig, namelijk door voldoende rust te nemen en inspanning te vermijden.

Het is dus belangrijk om naar de signalen van het lichaam te luisteren. Dat wil zeggen dat je bij vermoeidheid dus niet moet gaan gymmen en niet naar zwemles moet gaan.

Zoals gezegd zijn er geen medicijnen of methoden bekend waarmee de ziekteduur bekort kan worden. Het is afwachten. Een goed dieet is wel belangrijk voor het herstel.

Lees ook: