13 april 2006 door Merit Tabbers

Wat kun je doen tegen aarswormen?

Mijn dochter heeft jeuk, en blijkt aarswormen in haar ontlasting te hebben. Hierover heb ik een paar vragen.

- Hoe lang duurt het voor een wormenkuur resultaat heeft?

- Helpt zo'n kuur altijd?

- Kun je aarswormen voorkomen?

- Is het al dan niet verstandig om onze dochter in ons bed te hebben?

Antwoord

De parasiet waar het hier om gaat, heet 'Enterobius vermicularis'. Deze wormpjes zijn niet schadelijk maar wel heel hinderlijk, want ze veroorzaken inderdaad jeuk!

Veel kinderen hebben er last van, maar ze komen ook bij volwassenen voor. Voorkomen kan haast niet. Wel moet je proberen om iedereen zo goed mogelijk zijn handen te laten wassen om verspreiding tegen te gaan. Het beste is ook om het hele gezin met zo'n wormkuur te behandelen.

Meestal zullen de wormpjes binnen enkele dagen na het starten van de kuur verdwenen zijn. Mochten ze na 3 weken nog aanwezig zijn, dan is het verstandig om opnieuw een wormkuur te nemen. Je kunt zo'n kuur zonder recept halen bij de apotheek.

Ik zou uw dochter niet in bed nemen, omdat de kans dan toch groter is dat jullie ook last krijgen van wormen. De parasiet wordt namelijk verspreid via de faeco-orale route, oftewel: van de poep naar de mond. Door krabben kunnen er eitjes aan je vingers terecht komen en vervolgens zit je weer vrolijk met je vingers in je mond.

Lees ook: