17 maart 2006 door Nanny Gortzak

Wat kun je doen tegen lekkende borsten? (7 wkn)

Mijn dochter is nu ruim 7,5 week oud en nog steeds heb ik last van lekkende borsten. Ik geef 5 à 6 voedingen per dag, 1 borst per keer. 's Nachts slaapt ze al door.

Om mijn tepels droog te houden draag ik opvangcups (lekschalen) van Avent. Wanneer ik de ene borst geef, loopt er aan de andere kant zo'n 20 ml uit. Geef ik geen voeding, dan vang ik per borst circa 15 ml op, afhankelijk van de tijd die er tussen de voedingen zit.

Het is al aanzienlijk verbeterd in vergelijking met de eerste weken; toen moest ik zo'n 300 ml per dag opvangen. Maar het probleem is nog steeds niet helemaal opgelost.

Mijn vraag: wat kan ik eraan doen om tussendoor geen melk meer te lekken?

Antwoord

U vertelde dat u lekschalen gebruikt om de melk op te vangen. Dat is niet handig. In de praktijk blijkt namelijk dat lekschalen (of lekglazen) door de constante druk op de borst, vlak achter de tepelhof, eerder méér lekkage geven dan minder. Ze hebben in feite een kolvende werking. Daardoor blijft u ook enigszins een overproductie houden, waardoor het lekken mede in stand wordt gehouden.

Hoewel lekken ook een kwestie van aanleg is, is er toch wel iets aan te doen. Hieronder zal ik aangeven wat er zoal mogelijk is.

Tijdens het voeden

Om te beginnen zou ik u dus aanraden om te stoppen met het dragen van lekschalen. In ieder geval overdag. Tijdens het voeden kunt u in plaats van een lekschaal een borstcompres gebruiken op de borst waarmee u op dat moment niet voedt.

Als een compres niet afdoende is, dan kunt u alsnog een lekschaal gebruiken, maar in plaats daarvan kunt u ook een extra spuugdoekje in uw BH doen om de melk op te vangen.

Let op: zorg er in ieder geval voor dat u eventuele compressen na een voeding altijd vervangt, om broeien tegen te gaan.

In de nacht

's Nachts kunt u slapen op een extra handdoek, of een hemd aandoen dat goed aansluit op uw borsten. Eventueel kunt u een handdoek of een katoenen luier in uw hemd doen.

Houd schone shirts bij de hand, om – indien nodig – te wisselen in de nacht.

Let op: gebruik 's nachts geen BH, want ook een BH kan een kolvende werking hebben tijdens de nacht.

In het begin zult u nog aanzienlijk blijven lekken. Maar hopelijk wordt het lekken al gauw minder, als er niet meer aanhoudend 'gekolfd' wordt, noch door de lekschalen, noch door een eventuele slaap-BH.

Melk opvangen en alsnog gebruiken

Melk die u opvangt tijdens de voeding, kunt u laten afkoelen en later invriezen en alsnog gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de lekschalen – als u die nog gebruikt – goed schoon zijn.

Melk die tussen de voedingen door langere tijd in de lekschalen heeft gezeten, kunt u beter niet gebruiken, omdat die op lichaamstemperatuur bewaard werd.

Te veel melk?

Lekken kán samenhangen met een grote melkproductie, maar dat hoeft niet. De kans op lekken is in ieder geval wel groter met volle borsten.

Als u denkt dat u te veel melk heeft, dan kunt u eventueel een maal per dag na een voeding de borsten goed leegkolven. Gebruik dan verder geen lekschalen, maar voed normaal de volgende voeding. Waarschijnlijk zult u tussentijds en tijdens de volgende voeding dan veel minder lekken. Na verloop van tijd zult u merken dat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd zijn.

Succes ermee!