29 juni 2007 door Frea Kruisinga

Wat kun je verwachten van een onderzoek naar een te klein hoofd? (8 mnd)

Het consultatiebureau vindt dat het hoofd van mijn zoontje (ruim 8 maanden) niet goed genoeg groeit. We gaan daarom binnenkort naar de kinderarts. Wat kunnen we daar verwachten? Kijkt de kinderarts alleen naar zijn hoofd, of krijgt hij een echo of een ander soort onderzoek?

Antwoord

De groei van het hoofdje wordt op het consultatiebureau gevolgd met behulp van een groeicurve. Meestal groeit het hoofdje volgens een vloeiende opgaande lijn, maar bij uw zoontje buigt de groeicurve van zijn hoofdje kennelijk wat af naar beneden. Daarom wil het CB dat daar eens naar gekeken wordt.

De kinderarts zal dan proberen een oorzaak hiervoor te vinden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: een aangeboren hersenafwijking, een infectie tijdens de zwangerschap, een erfelijke aandoening, of het voortijdig sluiten van de schedelnaden. Het kan echter ook zijn dat er helemaal geen oorzaak wordt gevonden omdat er domweg geen oorzaak is. Een kleiner hoofd kan namelijk ook volstrekt normaal zijn, en passen bij de familie.

Wat gaat er nu precies gebeuren? Om te beginnen zullen er heel veel vragen worden gesteld die bedoeld zijn om te achterhalen of het nu wel of niet goed gaat met uw zoontje. Voor een deel gaan deze vragen over zijn ontwikkeling tot nu toe. Als hij zich verder goed ontwikkelt, dan is dat vanzelfsprekend gunstiger dan wanneer dat niet het geval is. Eventueel kan besloten worden om verder onderzoek te doen.

Ook zal bij het eerste kinderarts-consult opnieuw het hoofdje van uw zoontje worden gemeten. Die waarde wordt dan vergeleken met eerdere metingen, met zijn lengte en gewicht, en met de hoofdomtrek van zijn ouders. Want misschien zit zijn kleine hoofd gewoon in de familie.

Vervolgens zal zijn fontanel gevoeld worden, en zal gecontroleerd worden of alle schedelnaden nog open zijn. Wanneer die voortijdig sluiten, kan dat een oorzaak zijn voor een te klein hoofd.

Verder zal hij van top tot teen worden onderzocht. Ook een neurologisch onderzoek hoort daarbij.

Soms – wanneer de afbuiging niet heel duidelijk is en er verder geen problemen zijn – wordt nog even afgewacht en zal hij waarschijnlijk na een tijdje moeten terugkomen.

Wanneer de groeicurve wél een duidelijk afbuiging vertoont, moeten de hersentjes in beeld worden gebracht. In eerste instantie door een echo van het hoofdje, en later eventueel door een MRI-scan.

Lees ook: