10 april 2009 door Frea Kruisinga

Wat moet je doen bij een koortsstuip?

Onze dochter van anderhalf heeft zaterdagnacht een koortsstuip gehad. De ambulance is erbij geweest en ze hebben haar onderzocht.

Wat voor voorzorgsmaatregelen kunnen wij nemen dat als het nog eens gebeurt er niet zoveel paniek meer is als die zaterdag? Moet je altijd 112 bellen omdat ze toch even weg was en blauw werd?

Antwoord

Een koortsstuip is een soort epileptische aanval die vooral optreedt bij kinderen tussen een half jaar en 5 jaar, aan het begin van een ziekte, als de koorts snel oploopt tot boven de 39 graden.

Meestal zijn de verschijnselen als volgt:

  • verstijven van het lichaam;
  • trekkingen van armen en benen;
  • soms even stoppen met ademen (en daardoor verkleuren).

Een koortsstuip duurt meestal maar kort, vaak maar enkele minuten. Daarna is een kind vaak een tijdje nog wat suf maar dat trekt snel bij.

Ongeveer 30% procent van de kinderen die een koortsstuip doormaken, krijgt het nog een keer (als er opnieuw een 'koortsende ziekte' optreedt).

Vaak is het een angstaanjagende gebeurtenis, en veel ouders denken dat hun kind doodgaat. Het is dan ook heel gebruikelijk en heel begrijpelijk dat mensen dan 112 bellen. Toch is dat niet echt nodig, omdat een 'typische koortsstuip' geen schadelijke gevolgen heeft.

Ga als volgt te werk:

  • zorg dat je kind zo ligt dat de luchtweg vrij is en dat het zich niet kan bezeren;
  • zorg dat er niets in de mond zit en dat het kind zich niet kan verslikken;
  • leg het kind op de zij, waardoor eventueel speeksel en slijm uit de mond kan lopen.
  • neem contact op met de huisarts (of een vervanger). Die komt dan langs om uw kind na te kijken.

Bij twijfel over het verloop van de koortsstuip zal het u niet kwalijk worden genomen als u toch 112 belt, maar bij een gewone koortsstuip is het in principe niet nodig. Ook niet bij wat verkleuren.

Lees ook: