17 april 2009 door Frea Kruisinga

Wat moeten we met die grote wrat? (5 jr)

Onze dochter van 5 jaar heeft een hele grote wrat aan de binnenkant van haar vinger. Hij is te groot om weg te branden (is ook erg pijnlijk). Hoe krijgen we hem alsnog weg of kleiner? Zwavelzalf helpt helaas ook niet.

Antwoord

Wratten (verruca vulgaris) worden veroorzaakt door een virus, het humane papillomavirus (HPV, de laatste vooral bekend vanwege de gelijknamige vaccinatie). Vaak zijn er meerdere wratten.

De behandeling is erop gericht het weefsel te vernietigen en daarmee de virusdeeltjes. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Bij de meeste mensen vindt echter spontane genezing plaats na 2 tot 3 jaar.

Behalve gewoon afwachten zijn er de volgende behandelingsmogelijkheden:

  • Wratten-tinctuur. Het salicylzuur in de tinctuur maakt de huid kapot en daarom moet de huid eromheen beschermd worden met zinkzalf of zinkolie. Pas na 2 tot 3 maanden kun je effect verwachten.
  • Bevriezing met vloeibare stikstof. Meestal is dit de eerste keus maar het kan niet overal worden toegepast en het is ook pijnlijk.
  • Uitlepelen. Dit gebeurt onder lokale verdoving maar kan ook niet altijd.
  • Andere mogelijkheden zijn wegbranden en lasertherapie. Dit laatste is nog vrij nieuw en gebeurt vooral bij voetwratten en wratten aan de geslachtsorganen. Bij kinderen moet het onder narcose plaatsvinden.

Voor zover u dat nog niet gedaan heeft, kunt u de wratten-tinctuur met salicylzuur proberen. Houd er – zoals gezegd – wel rekening mee dat het 2 tot 3 maanden kan duren voordat je kunt zien of het werkt. Een andere mogelijkheid is afwachten. Als dit geen optie is, kunt u met uw huisarts overleggen of een verwijzing naar een dermatoloog zinvol is.

Lees ook: