Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat te doen tegen overmatig zweten en zweetvoeten? (3 jr.)

Onze zoon van bijna 3 jaar zweet enorm veel. Vooral zijn ruikende zweetvoeten zijn erg onplezierig.

Hij eet redelijk goed, drinkt veel water en sap. Hij krijgt wel kinder multivitaminen omdat we in een warm klimaat wonen.

In principe hebben we al veel proberen te doen. Goed wassen en goede schoenen aanschaffen en in huis op blote voeten laten lopen. Wat kunnen we nog meer doen?

Antwoord

Veel zweten is eigenlijk iets waar niet veel aan te doen is. Het is sterk individueel bepaald en wordt bijna nooit door een ziekte of iets dergelijks veroorzaakt.

Zoute dingen eten, goed drinken

Het is wel belangrijk, zeker in een warm land als Saoedi Arabie, om eventuele tekorten die door veel zweten kunnen ontstaan aan te vullen. Met veel zweten gaat namelijk veel zout verloren. Het is dus altijd goed om bij veel zweetproductie zoute dingen te eten en voldoende te drinken.

Geur en eten

Soms wordt de geur van het zweet bepaald door hetgene wat gegeten wordt. Veel vitamine A kan bijvoorbeeld een aparte geur geven. Dus wellicht is het een goed idee om tijdelijk even te stoppen met de vitamines en te kijken wat er van de geur overblijft.

Bacteriën

Wat betreft de zweetvoeten is het inderdaad goed om veel op blote voeten te lopen en goede schoenen te hebben. Het klinkt wellicht onsmakelijk, maar voor zweetvoeten geldt eigelijk dat het weleens helpt om juist de sokken en de voeten niet te wassen.

De geur van zweetvoeten wordt bepaald door bacteriën die elke keer bij schone sokken en voeten opnieuw hun opmars doen. Door nu even de sokken minder te wassen en misschien zelfs enkele dagen dezelfde sokken te dragen verstikken deze bacteriën soms vanzelf en ben je er vanaf.

Dit is een minder smakelijk advies en komt ook meer uit grootmoeders archief en is niet medisch bewezen. Ik denk dan altijd maar als het maar helpt.

Lees ook: