17 november 2006 door Merit Tabbers

Wat zijn de gevolgen van een te lage spierspanning? (14 jr)

Mijn dochter is 14 jaar en heeft centrale hypotonie [verlaagde spierspanning - red.]. Dit is vijf jaar geleden vastgesteld. Momenteel heeft ze veel last van spierpijn, met name in haar bovenlichaam, inclusief de heupen.

In korte tijd is ze ook dubbel gaan zien. Volgens de opticien is dit een gevolg van slappe oogspieren.

Verder is ze in anderhalf jaar tijd 30 kilo aangekomen; een schildklierafwijking is tot nog toe niet vastgesteld. Volgens de diƫtist is haar eetpatroon in orde.

Hebben deze verschijnselen te maken met haar hypotonie?

Antwoord

Ik weet helaas te weinig van uw kind om hier goed op te kunnen antwoorden. Ik zou onder andere moeten weten wat de oorzaak van de hypotonie is. Of weet men dat niet?

Als uw dochter hypotoon is, kunnen de oogspieren ook meedoen. Het lijkt mij dus in ieder geval zinvol dat ze onderzocht wordt door een oogarts, en bij voorkeur door een oogarts die vaker kinderen ziet met spierafwijkingen of afwijkingen van het zenuwstelsel.

Verder vertelde u dat ze enorm is aangekomen, terwijl ze toch een normaal eetpatroon heeft. Dat is natuurlijk gek. Er moet dus meer aan de hand zijn, wat nader uitgezocht moet worden.

Behalve naar de oogarts zult u ook (nog eens) naar uw kinderarts of neuroloog moeten gaan, omdat het inderdaad heel goed mogelijk is dat alle klachten die u noemde, met elkaar te maken hebben. Succes!

Lees ook: