Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 december 2004 door Lissy de Ridder

Wat zijn de gevolgen van microcefalie (klein hoofd)?

Kunnen kinderen met microcephalie ook symptoom-vrij opgroeien, dus als "gewoon" gezonde kinderen? Of treedt er altijd wel iets van een afwijking op? Worden ze, net als wij, oud of komen ze vroegtijdig te overlijden (gemiddeld genomen)?

Antwoord

Microcefalie is geen diagnose op zich. Het is de naam van een symptoom en het betekent 'klein hoofd'. Als er sprake is van een schedel-omtrek die 2 standaarddeviaties (of meer) kleiner is dan de gemiddelde schedel-omtrek, wordt er gesproken van microcefalie.

Er zijn verschillende oorzaken van microcefalie. Het kan zijn dat er sprake is van een klein hoofd zonder dat er iets anders aan de hand is. In dat geval gaat het om een gezond kind, met een normale levensverwachting.

Er kan echter ook sprake zijn van een aanlegstoornis van de hersenen, van een stofwisselingsziekte, of van een afwijking in het genetisch materiaal (een chromosomale aandoening). Ook kan er een infectie vóór de geboorte zijn geweest, waar de microcefalie het gevolg van is. Of er andere problemen te verwachten zijn en hoe de levensverwachting is, hangt geheel af van het onderliggende probleem.

Lees ook: