Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 juli 2010 door Sanderijn van der Doef

Wel klaarkomen maar geen zaadlozing - is dat zorgelijk? (16 jr)

Mijn oudste zoon wordt in september 16 jaar. Hij en ik maken ons een beetje zorgen. Onlangs vertelde hij dat hij bij het masturberen wel het gevoel heeft van klaarkomen (denkt hij) maar een zaadlozing heeft hij niet.

Alle verhalen op internet e.d. geven toch wel aan dat een jongen gemiddeld op jongere leeftijd dan 16 jaar zijn eerste zaadlozing heeft.

Moeten wij ons zorgen maken? Is een bezoek aan de huisarts gewenst?

Antwoord

De gemiddelde leeftijd van de eerste zaadlozing wordt geschat op 14 à 15 jaar, maar niemand weet het zeker.

Dat er geen harde cijfers beschikbaar zijn, is wel begrijpelijk. Want hoe zou je dat moeten onderzoeken? Schoolartsen vragen nooit naar zaadlozingen. Bij meisjes wordt – meestal – wel gevraagd of ze al ongesteld zijn geworden, maar bij jongens wordt niet gevraagd of ze al een zaadlozing hebben gehad (omdat het een gevoelig onderwerp is. Een zaadlozing heeft immers te maken met seksualiteit, in tegenstelling tot menstrueren.)

Zaadlozing en menstruatie

Bij jongens begint de puberteit met de groei van de penis en de zaadballen. Daarna komt de groei van beharing (okselhaar, schaamhaar en de eerste baardgroei), de stemverlaging, en tenslotte de groeispurt.

Dit alles wordt afgesloten door de eerste zaadlozing, net zoals bij meisjes de eerste menstruatie het fysieke puberteitsproces afsluit. Meestal: 1½ tot 2 jaar na de start van de puberteit. In de praktijk komt dat – bij jongens – neer op de leeftijd van 14 à 15 jaar.

Op zich is uw zoon dus niet heel erg laat met zijn eerste zaadlozing. Die kan binnenkort nog best komen.

Klaarkomen zonder zaadlozing

Voor alle duidelijkheid: een jongen kan heel goed klaarkomen zonder dat hij daarbij een zaadlozing heeft. Zelfs bij jonge jongetjes vanaf een jaar of 2 kun je soms al orgasmes zien (die meestal toevallig plaatsvinden, bij gefriemel aan de piemel) waarbij geen zaadlozing plaatsvindt.

Een zaadlozing treedt pas op als een jongen zaadcellen begint te produceren en dat doet hij pas in de puberteit.

Even checken

U kunt nog wel even checken hoe ver uw zoon al in de puberteit zit:

  • heeft hij al okselhaar en schaamhaar?
  • is zijn stem al zwaarder geworden?
  • en is hij al met de groeispurt begonnen?

Zo nee, dan kan hij ook nog geen zaadcellen produceren, en is hij wat laat met de puberteit. Zo ja, dan kan het niet lang meer duren.

En nog een vraag die u hem kunt stellen, is of hij wel zeker weet dat hij klaarkomt. Bij een orgasme voel je je bekkenbodemspieren samentrekken, gevolgd door een gevoel van ontspanning.

En tenslotte nog een punt waar een collega (arts-seksuoloog) mij op wees: heeft uw zoon in zijn jeugd ooit een buikoperatie gehad? In dat geval zou er een kleine kans kunnen zijn dat er een zenuw is geraakt, wat tot gevolg kan hebben dat het sperma bij een orgasme niet uit het lichaam wordt gestoten.

Besluit

Al met al hoeven jullie je dus geen zorgen te maken, omdat de kans heel groot is dat hij binnenkort toch wel zijn eerste zaadlozing krijgt.

Mocht het op zijn 18e nog steeds niet gebeurd zijn, terwijl hij wel kan klaarkomen, dan kan hij naar een uroloog gaan.