Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 september 2001 door Diederik Bosman

Wel of niet stomen bij Pseudo-kroep? (7 mnd)

In het ene advies omtrent Pseudo-kroep wordt aangeraden om te stomen en in een ander advies staat dat stomen geen zin heeft. Wat is nu het echte antwoord? Mijn zoontje van bijna 7 maanden heeft namelijk regelmatig pseudo-kroep.

Als stomen geen zin mocht hebben (het werkt namelijk niet echt), dan ga ik op zoek naar alternatieven. Overigens gebruik ik reeds een inhaler voor mijn zoontje.

Antwoord

Pseudo-kroep is een virale ontsteking van het bovenste deel van de luchtpijp. De luchtpijp zwelt dan op, waardoor de doorgang van de lucht wordt belemmerd en er een piepende ademhaling ontstaat (samen met een blafhoest en lichte koorts.)

De vernauwing kan afnemen door medicijnen. Van stomen is nooit bewezen dat het de vernauwing doet afnemen. Toch blijft het een feit dat er kinderen zijn die er baat bij hebben. Daarom wordt het al gedurende meer dan 40 jaar geadviseerd, ook al is nog steeds onduidelijk waar het (soms) gunstige effect vandaan komt.

Er zijn medicijnen – zoals adrenaline en Pulmicort (in extreem hoge doseringen) – die een beter effect op de zwelling hebben. Deze medicijnen dienen echter in het ziekenhuis te worden gegeven en zijn dus geen alternatief voor uw zoontje.

Als ik eerlijk ben, vind ik uw kind ook nog wel wat jong om al zo veel last van pseudo-kroep te hebben gehad. Ik ben geneigd te denken dat uw zoontje van 7 maanden iets anders doormaakt (of doorgemaakt heeft). Ik zou u dan ook willen adviseren goed te laten uitzoeken waarom uw zoontje last heeft van benauwdheid.

Lees ook: