9 oktober 2003 door Diederik Bosman

Welk nood-medicijn voor kippeneiwit-allergie? (10 mnd)

Mijn kind is 10 maanden en allergisch voor kippenei. Hij reageert dan met korte (nood)ademhaling, rode plekken op het lichaam en schuim uit zijn mond.

Op onze vakantie in het buitenland, kreeg hij in zo'n toestand een Deksametason-injectie. Wij willen graag een spuit (epipen) met dit middel bij ons hebben voor noodgevallen.

Wat is het beste alternatief voor Deksametason, of is dat toch de beste mogelijkheid?

Antwoord

Allergische reacties bestaan er in verschillende gradaties. Welke medicijnen door een arts gegeven worden, als er daadwerkelijk sprake is van een aanval, hangt dan ook sterk af van de vraag hoe bedreigend zo'n allergische reactie verloopt.

Uw eigen kind heeft gereageerd met benauwdheid. Dat betekent dat er sprake is van een ernstige allergische reactie. In zulke gevallen is Dexamethason een goede keuze. Een alternatief is Tavergil, hoewel dit iets minder krachtig is dan Dexamethason.

Dan uw vraag of u zelf zo'n spuit kunt krijgen. In sommige gevallen – maar uitsluitend in goed overleg met uw arts – kan besloten worden om een spuit met Dexamethason mee te geven. Dit wordt echter alleen gedaan in echt levensbedreigende gevallen van allergie.

Lees ook: