26 februari 2010 door Suzan Put

Welke gevolgen heeft het trekken van melkkiezen? (5 jr)

Afgelopen week heeft mijn tandarts twee kiezen moeten trekken bij mijn zoontje van 5 jaar. Hij had bij beide kiezen aan de buitenkant een bultje (ontsteking).

Na het trekken zagen wij ook een bruin gaatje aan de zijkant van de kies zitten. Dat was rotting.

Ik vind die rotting wel zorgwekkend, zeker bij een kind van 5 jaar oud. Heeft u enig idee hoe dit kan ontstaan? Maar ook over dat trekken maak ik mij zorgen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor zijn permanente gebit, als hij gaat wisselen?

Antwoord

Wat uw eerste vraag betreft: er zijn tal van oorzaken waardoor tanden en kiezen – ook van het melkgebit – kunnen gaan rotten. Onder andere door te weinig poetsen, of niet goed poetsen, of te veel voedingsmomenten op een dag, of door beschadigingen in het glazuur, etc.

En wat het trekken van melkkiezen betreft, dat kan twee gevolgen hebben:

  • als het heel vroeg gebeurt, lang voordat het wisselen in zicht komt, duurt het vaak langer voordat de blijvende opvolgers doorbreken. Gebeurt het net voor het wisselen, dan gaat het wisselen vaak juist sneller;
  • daarnaast kan er ruimtegebrek ontstaan. De melkkiezen houden ruimte vrij voor de blijvende kiezen, dus als je de melkkiezen eruit haalt, schuiven de buurtanden wat naar elkaar toe en kan die ruimte kleiner worden. Zo'n ruimtegebrek kan later overigens opgelost worden met een beugel (wat tegenwoordig heel gebruikelijk is bij kinderen).