25 juni 2004 door Lissy de Ridder

Welke klachten geeft een navelbreuk? (5 jr)

Mijn dochter van 5 is geboren met een navelbreuk. Volgens de huisarts is de breuk inmiddels geheeld en hoeft er niet geopereerd te worden. Nu vind ik hem niet alleen lelijk, maar mijn dochter heeft meerdere keren per week buikpijn, soms gepaard gaande met gassen. Ook ben ik bang dat ze er last van zal ondervinden als ze zwanger mocht worden. Wat kan ik het beste doen?

Antwoord

De enige reden om een navelbreuk operatief te verwijderen is cosmetisch van aard. Soms is de navelbreuk erg groot en hierdoor ontsierend. In eerste instantie zal altijd afgewacht worden, omdat een navelbreuk in de loop van maanden tot jaren vanzelf kleiner wordt. Bij negroïde kinderen wordt nóg langer gewacht dan bij blanke kinderen, omdat bekend is dat een navelbreuk bij negroïde kinderen tot op de leeftijd van ongeveer 5 jaar nog kleiner kan worden of zelfs kan verdwijnen.

Omdat uw dochter inmiddels 5 jaar is, is de kans groot dat de navelbreuk in de huidige grootte zal blijven bestaan.

Belangrijk om te weten is dat een navelbreuk nooit lichamelijke klachten geeft. Dit in tegenstelling tot een liesbreuk, waarbij een darmlis bekneld kan raken en daardoor problemen kan veroorzaken. Bij een navelbreuk kan dit echter niet gebeuren.

Ook kan een navelbreuk geen buikpijn-klachten geven. Bij uw dochter moet daar dus een andere oorzaak voor zijn.

U kunt het beste niets doen, tenzij de navelbreuk van uw dochter erg groot en erg ontsierend is. Als de buikpijn-klachten aanhouden, kunt u daarmee eventueel naar de huisarts gaan.

Lees ook: