6 juni 2003 door Diederik Bosman

Welke voeding bij lactose-intolerantie? (3 wkn)

Onze zoon van bijna 3 weken is net terug uit het ziekenhuis, waar geconstateerd is dat hij lactose-intolerantie heeft. Op de voeding die hij daar kreeg, reageerde hij goed (Nutrilon laag lactose 1). Vanmorgen kreeg ik de aangebroken bus mee naar huis, zodat we die konden opmaken. Ik zag echter dat het blik slechts houdbaar was tot 27-03-2003. Ik heb daar de verpleging op aangesproken, maar dit kon geen kwaad zeiden ze, omdat het luchtdicht in het blik verpakt zat en die paar maandjes...

Thuisgekomen wilde ik direct een nieuw blik kopen, om wat op voorraad te hebben. Maar niemand bleek het te hebben. Na drie drogisten en twee apotheken heb ik Nutricia gebeld en daar vertelden ze me dat dit al TIJDEN uit de handel was. Te belachelijk toch voor woorden?

Ik heb toen gevraagd naar het alternatief en dat bleek Nutrilon Soya. Vervolgens heb ik ziekenhuis gebeld met de vraag of ik dit mocht geven en daar zeiden ze dat dit wel kon. Nu lees ik echter dat soya bedoeld is voor extreme lactose-intolerantie. Daarop heb ik het consultatiebureau gebeld en daar zeiden ze Nutrilon Pepti. Heel verwarrend allemaal.

Kortom: wat is uw advies? Nutrilon Soya of Nutrilon Pepti?

Antwoord

Voordat wij ingaan op uw vraag welke voeding u nu moet gebruiken, willen we eerst iets anders kwijt. En dat is dat het erg moeilijk is om exact vast te stellen wat er nu precies bij uw kindje aan de hand is.

Lactose-intolerantie komt op deze leeftijd wel voor, maar het met zekerheid vaststellen ervan is moeilijk. De aard van de klachten speelt daarbij een belangrijke rol; het feit dat de lactose-arme ziekenhuisvoeding een gunstig effect had, is in ieder geval niet voldoende om te concluderen dat er inderdaad sprake is van een lactose-intolerantie.

Zo zijn er tal van uiteenlopende ziekten en allergieën die buikkrampjes kunnen veroorzaken, en waarbij lactose-arme voeding een vermindering van de klachten geeft. Dus zonder dat er in al die gevallen sprake was van lactose-intolerantie.

Aangezien u niets vertelde over de feitelijke klachten, kunnen wij helaas niets zeggen over de aard van de aandoening. Wat we echter wél kunnen zeggen, is dat veel symptomen die bij lactose-intolerantie ontstaan, óók bij koemelk-allergie voorkomen.

Op basis daarvan zouden we in dit geval adviseren om Nutrilon Pepti te gebruiken. Deze voeding is namelijk werkzaam bij koemelk-allergie en bevat daarnaast ook nog weinig lactose. U gaf het niet aan bij uw keuzemogelijkheden, maar misschien zou Nutramigen zelfs nóg beter zijn.

In ieder geval denken we dat het goed is om het probleem nog eens grondig te laten uitzoeken en op dit moment te starten met Nutrilon Pepti of Nutramigen.

Lees ook: