Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

26 november 2010 door Fleur de Lorijn

Witte ontlasting, pijn in de zij, en koorts - wat is dat? (3 jr)

Mijn dochter van 3 jaar had vandaag opeens witte ontlasting. Het was niet plakkerig of zo. Nou loop ik met haar bij de kinderarts, omdat ze een blaasontsteking heeft gehad en ze nu al drie keer rode bloedcellen in haar urine hebben gevonden.

Ook klaagt ze regelmatig over pijn in haar zij, en ze heeft de laatste week al drie keer een dag koorts gehad van rond de 39. graden. Wat zou het kunnen zijn?

Antwoord

De kleur van de ontlasting zegt over het algemeen niet veel maar in bijzondere gevallen wel! Met name als de ontlasting zwart is (als gevolg van bloed) of – zoals in dit geval – bijna ontkleurd of wit. Waar komt dat door?

Ontlasting krijgt zijn bruine kleur door bilirubine (galkleurstof). Dit ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. De galkleurstof gaat vanuit de lever naar de galblaas voor opslag. Het komt de galblaas pas uit als er een maaltijd is gegeten. Als er vetdeeltjes in de voeding aanwezig zijn, krijgt de galblaas via de hersenen het signaal om gal naar de dunne darm te vervoeren.

Als de galkleurstof om de een of andere reden niet meer uit de galblaas of de lever kan wegvloeien (dus als daar ergens een blokkade oftewel een obstructie zit), dan krijgt de ontlasting een stopverf-achtige kleur. Tegelijkertijd kunnen de huid en de ogen een gelige kleur krijgen.

De andere symptomen die u noemde (pijn in de zij en koorts) zouden goed bij een eventuele obstructie kunnen passen. Ik denk dus dat het belangrijk is om met uw dochter naar een kinderarts te gaan om uit te laten zoeken wat de oorzaak is.

Lees ook: