Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 mei 2008 door Frea Kruisinga

Worden jongetjes impotent of onvruchtbaar door een draagzak?

Mijn zoon is 8 maanden oud en ik draag hem af en toe in een Baby Björn rond. Toen hij tussen 1 en 4 maanden was, soms meerdere uren per dag. Nu doe ik het af en toe, maar dan met zijn gezichtje vooruit.

Nu heb ik gehoord dat er (onder verloskundigen) de stelling rondzingt dat 'Baby Björn'-jongetjes een risico op impotentie of onvruchtbaarheid lopen, door het hangen in hun kruis. De druk op het kruis zou groter zijn dan bij draagdoeken. Dat maakt me natuurlijk erg bezorgd.

Klopt dit? Bestaan er dergelijke gevallen?

Antwoord

Ik heb intensief gezocht in de medische literatuur, maar ik kon niets vinden over een mogelijk verband tussen rondgedragen zijn in een draagzak en een verhoogd risico op impotentie of onvruchtbaarheid. Er is geen onderzoek dat dit bevestigd of ontkent. Ik weet dus niet waar de verloskundigen waar u op doelde zich op baseren.

Eerlijk gezegd kan ik me er ook moeilijk iets bij voorstellen. Bij volwassen mannen is wel bekend dat het dragen van strakke onderbroeken leidt tot een verminderde kwaliteit van het sperma, omdat de temperatuur van de ballen dan te hoog wordt. Maar dat is op deze leeftijd nog niet aan de orde.

Lees ook: