Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 februari 2004 door Lissy de Ridder

Wordt een kind verkouden als je het niet warm genoeg aankleedt? (5 mnd)

Bij onze zoon van 5 maanden is zojuist de diagnose "koemelk-eiwit allergie" vastgesteld. Hij is onder meer langdurig verkouden (verstopte neus, hoesten, rochelen, e.d.)

Onze ouders wekken nogal eens de indruk dat wij onze zoon niet warm genoeg zouden aankleden, zowel binnen als buiten. Ik heb echter begrepen dat je een kind net zo warm moet aankleden als jezelf.

Mijn vraag: in hoeverre vergroot "niet warm genoeg aankleden" de kans op een verkoudheid?

Antwoord

Kort en goed: niet warm genoeg aankleden geeft geen hogere kans op een verkoudheid. Ik zal dat hieronder toelichten.

Een kind moet inderdaad net zo warm worden aangekleed als jezelf. Te koud is niet goed, maar te warm ook zeker niet. Want als een kind te warm wordt aangekleed, kan het zijn warmte niet kwijt en kan het oververhit raken. Bovendien is te warm gekleed zijn helemaal niet prettig.

Van te koud gekleed zijn loop je geen verkoudheid op. Verkoudheden worden uitsluitend veroorzaakt door virussen. Zulke virussen loop je op door contact met anderen, en dat is over het algemeen niet te vermijden. En áls je al verkouden wordt, dan is dat helemaal niet erg. Je bouwt weerstand op door zulke infecties door te maken.

Bij uw zoon hebben de ademhalingsklachten mogelijk te maken met een koemelk-eiwit allergie. De oplossing hiervoor is niet een extra laag kleding, maar het vermijden van koemelk-eiwit!

Lees ook: