Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 juni 2010 door Sanderijn van der Doef

Wordt mijn kind misbruikt door mijn ex? (2½ jr)

Mijn zoontje van 2½ vertelde mij dat pappa (mijn ex-partner) "aan zijn piemel draait". "Hij moet pwieuw omhoog."

Ik schrok, en kon me geen enkele gezonde situatie voorstellen waarin je zoiets met een klein kind doet of bespreekt. Ik vroeg of het was tijdens het schoonmaken, maar dat was niet zo.

Hoe kan ik erachter komen wat er echt aan de hand is? En hoe kan ik mijn kind begeleiden? Hij is om het weekend twee nachtjes bij pappa en daar ben ik niet bij.

Ik kan absoluut niet met mijn ex praten. Hij is verbaal agressief en zeer intimiderend voor mij. Bovendien wantrouw ik hem erg en denk ik dus dat hij zich alleen maar meer zal wapenen als hij weet dat ik iets negatiefs van hem denk.

Ik maak me enorme zorgen. Vanavond begon mijn zoontje aan mijn vinger te zuigen en zei: "Van pappa geleerd." "Wat dan?" vroeg ik. "Melk drinken uit de vinger," zei hij. Ik voel me helemaal niet goed worden hierover.

Wat kan ik doen?

Antwoord

De dingen die uw zoontje gezegd heeft, doen wel de nodige alarmbellen rinkelen. Het wil niet meteen zeggen dat er dingen zijn gebeurd, maar wel dat dit uitgezocht moet worden.

Ik begrijp dat praten met uw ex hierover niet meteen een goed idee is. Als hij inderdaad zo reageert als u zegt, dan kan dat zelfs averechts werken. Daarom zult u verder moeten praten met uw zoontje.

Vragen stellen

U kunt uw zoontje bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • wanneer heeft pappa dat gezegd?
  • waar waren jullie op dat moment?
  • wat doen pappa en jij allemaal als je daar logeert?
  • waar slaap je?
  • komt papa wel eens aan je piemeltje? En wat doet hij dan?
  • heb je papa's piemel wel eens bloot gezien en wanneer was dat dan?

Probeer dit soort vragen zo rustig mogelijk te stellen en reageer zo neutraal mogelijk. Schrik niet en word niet boos (hoe moeilijk dat misschien ook is).

Voorzichtig te werk gaan

Stel de moeilijke vragen tussen wat neutralere vragen in, en vuur ze niet allemaal achter elkaar af bij hem. Begin rustig met 2 à 3 vragen en ga dan weer iets anders doen.

Zodra u meer informatie krijgt van uw kind waar u zich zorgen over blijft maken, licht dan onmiddellijk uw huisarts in met de vraag of die jullie wil helpen.

AMK

U kunt het AMK bellen om een en ander te bespreken met een vertrouwensarts:

Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)

www.amk-nederland.nl

tel. 0900 - 123 123 0

De vertrouwensartsen van het AMK kunnen u advies geven, of de zaak van u overnemen. U kiest zelf, en u kunt ook anoniem overleggen.

Niet meer naar de vader

Als u de zaak overdraagt aan het AMK, betekent dat dat u uw zoontje voorlopig niet meer naar zijn vader laat gaan, totdat is uitgezocht wat er is gebeurd. Of niet is gebeurd.

Dat laatste – dus dat er niets bijzonders is gebeurd – kan zeker het geval zijn. Er zijn voorbeelden van kinderen van deze leeftijd die het spannend vinden om dit soort opmerkingen te maken, zonder dat ze zich realiseren wat het voor effect op hun omgeving heeft.

Maar hoe dan ook: de opmerkingen van uw zoontje moeten wel uitgezocht worden.