26 september 2008 door Frea Kruisinga

Wordt onze dochter te lang? (6 jr)

Onze dochter (bijna 6) is al 1 meter 31. Wanneer is het verstandig om naar een kinderarts te gaan? Ze is gezond, ze heeft geen lichamelijke klachten en ze is al sinds haar geboorte (56 cm) een lange meid. Haar gewicht (37 kg) past prima bij haar lengte. Maar wij willen liever niet dat ze 1 meter 90 wordt. [Waarschijnlijk heeft de vraagstelster een tikfout gemaakt. Bij meisjes van 131 cm hoort een gewicht van 27 kg en geen 37 kg - red.]

Volgens de standaardberekeningen zal ze minimaal 180 cm worden. Maar zelf waren wij als kind niet zo lang als zij nu is, waardoor we verwachten dat zij langer wordt. Vader is 190 cm en moeder 175 cm.

Antwoord

De uiteindelijke lengte die een kind bereikt, wordt sterk bepaald door de lengte van de ouders. Op grond van de lengte van de ouders kun je dus berekenen welke eindlengte bij een kind past (de zogenaamde target height).

Ook kan berekend worden of de lengte die een kind nu heeft, past bij de target height, of dat de lengte er zodanig van afwijkt dat verder onderzoek nodig is.

Uw dochter is weliswaar lang, maar haar huidige lengte past nog wel binnen de verwachting die op grond van de lengte van u als ouders kan worden verwacht. In principe zou er dus geen verder onderzoek nodig zijn. Maar als je tóch meer wilt weten, met name om preciezere uitspraken te kunnen doen, zijn er twee dingen nodig:

  • groeigegevens uit het verleden;
  • en eventueel een röntgenfoto van de linker hand en pols.

Groeiremming bij meisjes wordt pas overwogen bij een verwachte eindlengte van meer dan 186 cm, en zal pas gestart worden bij een actuele lengte tussen 170 en 175 cm.

Of het in uw geval zinvol is om nader onderzoek te laten doen door een kinderarts, kunt u het beste bespreken met uw huisarts.