15 september 2000 door Sanderijn van der Doef

Zijn dit normale spelletjes? (4 jr en 5½ jr)

Vorige week speelde mijn dochter van net 4 met een vriendinnetje van 5½ op haar kamer. Toen ik boven kwam, lagen ze beiden op bed met een rood hoofd. Toen ik mijn dochter 's avonds vroeg wat ze die middag hadden gedaan, antwoordde ze: 'vrijen'. Op mijn vraag wat vrijen inhoudt, reageerde ze als volgt: ze ging bovenop haar op de bank liggende vader zitten en begon te 'rijden'. Mijn man en ik waren uiteraard zeer verbaasd.

Dit zijn toch geen normale spelletjes voor een kind van die leeftijd? We hebben het met de ouders van het vriendinnetje besproken, hun kind ontkent echter alles. Het gevolg: wij worden raar aangekeken, er zal bij ons of anders bij oma en opa wel iets niet goed zitten.

Ik geloof niet dat mijn dochter het verzonnen heeft. Hoe komt ze anders bij dat woord vrijen en de bijbehorende bewegingen? Hoe ga ik hiermee om?

Antwoord

Kinderen in de kleuterleeftijd zijn heel erg geïnteresseerd in alles wat met de voortplanting te maken heeft. Dat uw dochter op haar leeftijd al iets heeft opgevangen over vrijen is dan ook niet zo raar. Ze geeft er alleen een heel beperkte betekenis aan.

U zou dit moment kunnen gebruiken om haar uit te leggen dat vrijen veel meer betekent dan 'op elkaar liggen en heen en weer gaan'. Vrijen betekent ook: elkaar liefkozen, strelen, elkaar liefhebben met het hele lichaam.

Meer betekenis en inhoud

Vrijen gebeurt als mensen veel om elkaar geven, van elkaar houden, etc. Zo beschouwd krijgt het woord vrijen meer betekenis en inhoud dan alleen maar een lichamelijke bezigheid. Ook wordt het voor uw dochter duidelijk dat het iets is wat grote mensen met elkaar doen als ze van elkaar houden. Bovendien kan op die manier duidelijk worden dat kinderen anders hun liefde uiten (vraag maar wat zij doet om te laten zien dat ze veel van mama houdt) en dat volwassenen ook niet zo met kinderen vrijen.

Geen zorgen over die ouders

Ik zou me verder geen zorgen maken over wat de ouders van dat andere kind denken. Het feit dat zij het glashard ontkent, kan al betekenen dat er over dit onderwerp thuis niet wordt gesproken.

Misschien dat uw kind nog wel eens vaker zo'n spelletje zal doen (het hoort een beetje bij de leeftijd). Op zich is dat echt niet abnormaal.

Geen straf

Als u er moeite mee heeft, zorg dan dat er iets anders te doen is en geef uw kind in iedere geval geen straf. Anders krijgt ze alleen maar het idee dat seksuele gevoelens (die kinderen ook hebben) verboden zijn. Als een kind dat vaak hoort, kan dat later (als het volwassen is) een gezonde seksuele relatie in de weg staan.