Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

19 februari 2004 door Lissy de Ridder

Zijn er gezondsheidsredenen om grazen te verbieden?

Mijn zoontje kan de hele dag door zeggen dat hij honger heeft. Meestal heeft hij net z'n eten op – waarvan hij vaak een deel laat staan – en als ik het dan net heb opgeruimd, dan komt hij weer aanzetten: "Ik heb honger".

Het irriteert me, omdat hij meestal zijn eten laat staan. Ik heb daarom ingevoerd dat hij 3 maaltijden per dag krijgt en maximaal 2 tussendoortjes (een stukje fruit, gedroogd fruit, en 1 keer een koekje). Dat krijgt hij ook bij de kinderopvang.

Als hij daarbuiten vraagt om eten, dan zeg ik: "Nee, als je nog honger hebt, dan had je meer aan tafel moeten eten." Deze afspraak heb ik met hem gemaakt, omdat ik 'grazen' niet goedkeur. Volgens mij leert hij zichzelf dan een verkeerd eetgedrag aan, wat als hij groter is kan leiden tot overgewicht.

Slaat dat ergens op? Zijn er gezondsheidsredenen om 'grazen' niet toe te staan?

Antwoord

Er zijn inderdaad gezondheidsredenen om het zogeheten 'grazen' te verbieden. Ik noem er drie.

1. Een grazer eet over het algemeen minder verantwoord voedsel. Veel tussendoortjes (fruit, maar ook repen, koek, chips, etc.) vervangen de hoofdmaaltijden, bestaande uit bruin brood met hartig broodbeleg, groente, aardappelen, vlees, etc.

2. Er is een grotere kans op tandbederf door de vele zuurstoten. Elke keer dat het gebit wordt blootgesteld aan voeding, is er sprake van een zogeheten zuurstoot. Tijdens zo'n zuurstoot hebben bacteriën de kans het gebit aan te tasten.

3. Bij graas-gedrag treedt geen normaal verzadigingsgevoel op. Dit leidt snel tot het eten van meer calorieën dan nodig is, waardoor inderdaad een hogere kans op overgewicht op latere leeftijd ontstaat.

Lees ook: