Mijn kind eet zó langzaam en ook nog eens weinig: 4 tips van een kindervoedingscoach

Je kent het vast: iedereen is allang klaar met eten, behalve je kind. Die zit er nog, starend naar z’n bord. Er gaat niet veel naar binnen. Ondertussen raak jij een beetje gefrustreerd. Het is al laat, en je hebt nog genoeg te doen.

Langzaam eten kan op je zenuwen werken, maar meestal is het volkomen normaal. In deze blog lees je waarom sommige kinderen traag eten én wat je kunt doen om het eetmoment prettig en ontspannen te laten verlopen.

Waarom eet je kind zo langzaam?

Het voelt misschien alsof je kind het erom doet, uit koppigheid, of om je uit te dagen. Maar meestal is dat niet zo. Er kunnen allerlei redenen zijn. Misschien is je kind moe, of vindt het eten gewoonweg niet lekker. Maar ook dit kan bijvoorbeeld meespelen:

  • Je kind is snel afgeleid
    Alles is interessant, behalve het bord. Een vogel buiten of de hond die rondloopt.
  • Je kind heeft minder honger dan je denkt
    Misschien heeft het eerder op de dag al genoeg gegeten, of zit het gewoon vol na een paar happen.
  • Je kind is een dromer
    Sommige kinderen raken tijdens het eten gewoon lekker in gedachten. Niet expres, maar omdat hun hoofd altijd aan staat.
  • Je kind leert nog eten
    Goed kauwen, slikken en met bestek omgaan vraagt veel concentratie, zeker voor jonge kinderen.
  • Je kind geniet van kleine hapjes
    Sommige kinderen proeven aandachtig en nemen de tijd om te kauwen. En dat is eigenlijk juist goed voor de spijsvertering. Alleen die tijd (en het geduld) heb jij niet altijd.
  • De sfeer aan tafel is minder gezellig
    Misschien heb je, met de beste bedoelingen, al drie keer gezegd: “Neem nou een hap”, “eet eens door”, of “anders wordt het koud”. Logisch, maar voor je kind voelt dat als druk. En hoe meer druk, hoe minder zin, of zelfs weerstand.

4 tips om ermee om te gaan

Sommige kinderen zijn nu eenmaal langzame eters, maar het zou ook ergens anders aan kunnen liggen. Wellicht werkt één van deze tips goed bij jullie thuis.

1. Maak de eetmomenten overzichtelijk
Voor sommige kinderen helpt het om te weten hoelang het eten duurt. Een Timer of kookwekker kan dan handig zijn: “we eten 30 minuten, daarna ruimen we af.” Dat geeft duidelijkheid en voorkomt eindeloos getreuzel.

Duurt het eten nu standaard 50 minuten? Begin dan daar, en bouw het langzaam af richting een half uur. Werkt zo'n timer juist averechts? Laat het dan los. Kijk wat past bij jouw kind.

2. Zorg voor minder afleiding
Geen speelgoed of schermpjes aan tafel helpt je kind om zich beter te focussen op het eten.

3. Kleine porties
Een vol bord kan overweldigend zijn. Serveer liever een klein beetje, iets erbij scheppen kan altijd nog.

4. Focus op een fijne maaltijd, niet op hoeveel of hoe lang je kind eet
Probeer er echt een gezellig gezinsmoment van te maken. Een grapje, een kort verhaaltje of een vraag over de dag maakt het eten leuker. Zo houd je de sfeer positief en ontspannen en dat helpt je kind om met meer plezier te eten.

5. Zorg voor een echte hongerprikkel
Als je kind net nog een paar rozijntjes of een crackertje heeft gegeten, komt het misschien zonder echte honger aan tafel. Dan wordt er eindeloos geschoven met eten, maar niet echt gegeten. Probeer 2 tot 2,5 uur tussen de eetmomenten te houden, zo’n vijf eetmomenten per dag. Zo bouwt je kind weer trek op en is de kans groter dat het écht gaat eten aan tafel.

Tot slot: ieder kind eet in z’n eigen tempo

Snel of langzaam, ieder kind heeft z’n eigen ritme. Probeer te kijken naar het totaalplaatje van de dag, of zelfs van de week, en niet naar één maaltijd. En lukt het een keer niet? Dan zijn er morgen weer vijf eetkansen!