10 december 2010 door Sanderijn van der Doef

Zijn we té open geweest in onze omgang met seksualiteit? (13 jr)

Ik ben een moeder met twee zonen van 13 en 15. In ons gezin proberen we op een open manier om te gaan met seksualiteit. Ik heb het idee dat mijn kinderen dat ook zo ervaren. Ik zit nu echter met iets waar ik geen raad mee weet. Misschien zijn we toch té open in bepaalde zaken geweest.

Mijn kinderen kruipen als mijn man nachtdienst heeft, gezellig bij mij in bed. Hoewel mijn oudste zoon nu eigenlijk niet meer. We hebben in ons gezin de gewoonte bloot te slapen. Natuurlijk kwam het wel eens voor dat een van mijn zoons een erectie had, wat ik gewoon negeerde of waar ik een grapje over maakte. Ze kennen mij en mijn man ook naakt en hebben ook hem wel eens met een erectie gezien.

Maar ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat mijn jongste zoon masturbeerde in ons bed. Dat mijn kinderen masturberen verbaast me niet, we hebben wel de afspraak dat dat iets is voor jezelf. Ik wist me eerlijk gezegd geen houding te geven en heb maar net gedaan of ik sliep. Recentelijk bij het douchen wilde hij me laten zien dat hij bij het klaarkomen sperma kreeg. Ik ben werkelijk de douche uitgehold en wist niet hoe hierop te reageren.

Hierna heb ik een aantal keren meegemaakt dat ik hem quasi per ongeluk in huis tegenkwam terwijl hij naakt stond te masturberen. Ik heb hem herinnerd aan de afspraak en hem steeds naar zijn kamer gestuurd.

Toen hij mij een keer naar zijn kamer riep, en ik hem weer zo aantrof, heb ik hem gevraagd waarom hij dit steeds doet. Uiteindelijk kon hij mij vertellen dat hij het spannend vond als ik keek. Hoe moet ik hierop reageren? Is hij een exhibitionist in spe?

Antwoord

Seksuele opvoeding is niet alleen maar 'vertellen over de bloemetjes en de bijtjes', maar vooral en bovenal (wat vaak wordt vergeten): het leren van sociale en seksuele waarden en normen. Dat wil zeggen: de regels die je in het gezin, en in de maatschappij in het algemeen, hanteert bij seksualiteit.

Op zich is het mooi dat er in uw gezin zo open en makkelijk met bloot zijn en seksualiteit wordt omgegaan. Daar is niets op tegen en ik denk ook niet dat u té open bent geweest. Maar nu komt het dus aan op de regels, waarbij alle betrokkenen zich bewust moeten worden van de eigen grenzen en die van anderen.

Eigen lustbeleving

De oudste van 15 heeft duidelijk al door wat acceptabel is en wat niet, omdat hij inmiddels niet meer bij u in bed komt. Hij vindt dat voor zichzelf niet prettig meer en begrijpt dat dat ook voor een ander kan gelden.

Uw jongste van 13 daarentegen, lapt een duidelijke regel gewoon aan zijn laars, ten gunste van zijn eigen lustbeleving. Hij blijft en public masturberen, hoewel hij al herhaaldelijk heeft gehoord dat u dat niet op prijs stelt.

Duidelijk maken

Op deze leeftijd leren pubers hun eigen seksualiteit steeds beter kennen, en experimenteren ze daar ook mee. Zo heeft uw zoon nu ontdekt dat het hem opwindt om te masturberen waarbij hij de kans loopt dat u daarvan getuige bent.

Dat is een ontdekking waarmee hij door blijft gaan als hij niet leert dat masturberen op een andere manier net zo opwindend kan zijn. Bijvoorbeeld: alleen, op zijn kamer, buiten het zicht van anderen, door te fantaseren, door naar seksuele beelden te kijken, etc. Dat zal hem dus duidelijk gemaakt moeten worden.

Streng en duidelijk

Tegelijk moet u bedenken dat hij ook gewoon (op zijn 13e) heel trots kan zijn op zijn masturbeer-prestaties, zeker als er nu ook sperma uitkomt. Het openlijk delen van deze ontdekking met zijn moeder geeft alleen maar aan hoe zeer hij u vertrouwt, en hoe open jullie relatie is. Dat is zeker een positief punt.

Maak daarvan gebruik door hem nu óók te vertellen (en misschien wel meer dan eens) dat u het niet op prijs stelt om hem te zien masturberen.

U kunt zeggen dat u begrijpt dat hij er trots op is, en dat het hem opwindt als iemand het ziet, maar dat het voor u – en anderen – helemaal niet prettig is om dat te zien. Daar kunt u gewoon heel streng en duidelijk in zijn, zonder zijn prille seksuele gevoelens te kwetsen. Het gaat om de manier waarop u het brengt; in dit geval dus door wel enig begrip te tonen (en tegelijkertijd aan te geven waar de grenzen liggen).

Boos worden mag

U zei niets over een mogelijke verstandelijke beperking. Een duidelijke uitleg moet hij dus na één keer gewoon kunnen begrijpen. Merkt u echter dat hij toch door blijft gaan, dan kunt u er ook boos over worden. Hij gaat dan immers met zijn gedrag over uw grens.

Bij het overschrijden van andere grenzen, zoals te laat thuis komen of geld uit uw portemonnee pakken, zou u ook boos worden.

Webcam

Vervolgens moet u voorkomen dat hij na u iemand anders uitzoekt als getuige. De kans is groot dat hij dat via de webcam zal doen, omdat dat relatief veilig voor hem zal lijken.

U moet hem dus duidelijk maken dat niet alleen u, maar de meeste mensen er niet van gediend zijn om te zien wat hij doet, en dat hij niet zomaar iemand mag 'gebruiken' ten behoeve van zijn eigen genot.

Exhibitionist in de dop?

Het is begrijpelijk dat u bang bent dat hij een exhibitionist zal worden, maar dat hoeft echt niet zo te zijn.

Zodra hij ervaart dat andere manieren van masturberen (of fantaseren daarover in het bijzin van een ander) net zo plezierig zijn, zal hij het op die manier doen. Ook het krijgen van een vriendinnetje is vaak een moment waarop oude gewoonten wegebben.