26 februari 2001 door Sanderijn van der Doef

Zoon (4) verbergt piemel en gaat weer bedplassen. Waar zou dat door komen?

Sinds een week of 6 mogen wij de piemel van ons zoontje van 4 niet meer zien. Over het waarom is hij erg vaag. Er 'komen dingen uit', en als je doorvraagt begint hij over sterren en snoepjes en die dingen komen dan 'in jouw neus of mond'.

Eerst dachten we dat hij misschien iets pornografisch heeft gezien, of seksueel getinte stripboeken of zo, maar dat is - voor zover we konden nagaan - niet gebeurd.

Waarschijnlijker is dat het verband houdt met de pleegdochter die we in huis hebben (het begon toen zij kwam). Zij is een paar jaar ouder dan hij en heeft geen schaamte of frustraties.

De situatie met de pleegdochter geeft wel meer problemen – zoals bedplassen, wat ook weer is begonnen – maar het probleem met die piemel is dat ik niet goed meer weet hoe ik ermee om moet gaan.

Moet ik het negeren, erover praten (wat toch moeilijk is, met een 4-jarige) of er op een andere manier mee omgaan? Is die schaamte normaal of is er toch iets gebeurd?

Antwoord

Op zich is hier weinig alarmerends aan de hand, omdat het kind de leeftijd heeft waarop schaamtegevoelens veelvuldig voorkomen. Ik ben geneigd om er niet te veel aandacht aan te schenken, maar het als moeder wel in de gaten te houden.

Het bedplassen baart wel enige zorgen, maar kan ook komen door de verandering van de situatie. Misschien dat onze kinder-psychiater hier nog iets aan toe zou kunnen voegen?