Home » Vraagbaken » Zoon heeft opeens slap beentje is dit een groeiverschijnsel 15 mnd

Zoon heeft opeens slap beentje. Is dit een groeiverschijnsel? (15 mnd)

Door:

Diederik Bosman

Mijn zoontje van 15 maanden heeft ineens binnen 1,5 dag een "slap" beentje (rechts). Hij liep al heel goed maar nu strompelt hij een beetje. Hij heeft gelukkig geen pijn. Dachten eerst een verstuiking of splinter.

Is dit een groei-verschijnsel? Komt het vaker voor?

Antwoord: 

Ik weet niet precies wat u bedoelt met een slap beentje maar als dat betekent dat hij er niet meer op wil lopen dan is dat vrijwel zeker geen groeiverschijnsel.

Het niet meer willen staan of kunnen staan heeft meestal als oorzaak dat het gebruiken van het betreffende beentje pijn doet. Het is belangrijk om uit te zoeken waarom dat pijn doet.

Het meest onschuldige is dat hij pijn heeft omdat hij gevallen is en bijvoorbeeld een verstuiking of iets dergelijks heeft. Men moet in dergelijke gevallen echter voorzichtig zijn.

Infectie

Het niet willen staan of het niet willen gebruiken van een been kan zeer goed passen bij een infectie van het heupgewricht of een botontsteking. In dergelijke situaties moet men niet thuis gaan afwachten, zeker niet als er ook koorts bijkomt. Dergelijke infecties moeten in de meeste gevallen behandeld worden in het ziekenhuis.

Het advies is dan ook om er zeker mee naar de dokter te gaan.

Diederik Bosman

is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).

Lees verder