1 januari 2000 door Diederik Bosman

Zoon krijgt in de loop van de dag regelmatig koorts. Hoe zou dat komen? (3 jr.)

Mijn zoon van 2,9 maanden heeft snel last van zweten, vooral bij inspanning. Hij heeft er zelf weinig last van. Nu blijkt dat hij de afgelopen twee weken in de loop van de dag koorts krijgt, terwijl er 's morgens nog niets aan de hand was.

Zijn gedrag wordt er niet veel anders van, en het gebeurt vooral op de crèche. Daar is het ook erg warm en hij zweet daar dus snel. Hij komt ook niet ziek over. Hij is wel weer vaak verkouden; heeft bij 7 maanden het rs virus gehad en hij snurkt en ademt vooral door zijn mond.

Wat kan de reden zijn van de koorts (loopt soms op tot 38,5 graden, en wat is uw advies? Thuis heeft hij dit niet en 's avonds heeft hij vaak weer een normale lichaamstemperatuur.

Antwoord

Ik neem aan dat uw zoon bijna 3 jaar is. Wat betreft het zweten moet u zich geen zorgen maken. Er bestaat een groot individueel verschil in zweten. De een zweet nauwelijks en de ander extreem veel. Zweten bij inspanning is al helemaal iets waarover u zich geen zorgen moet maken.

Alleen als iemand 's nachts in zijn slaap gaat zweten zonder dat hij/zij te warm ondergestopt is kan soms wijzen op een ziekte.

Wat betreft zijn koorts overdag denk ik dat dat in verband gebracht moet worden met het snurken en de mondademhaling en tevens met de vele verkoudheden. De oorzaak van dit alles tezamen kan heel goed liggen in chronisch ontstoken neus- en/of keelamandelen. Dit geeft koorts, verkoudheid en snurken.

Mocht dit alles nog langer aanhouden dan is het advies om de huisarts te vragen u te verwijzen naar de keel-, neus- en oorarts om de amandelen te laten verwijderen.

Lees ook: