Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 mei 2019 door Naomi Dessaur

Zoon(3) slaat op mijn billen

Mijn zoontje van 3 slaat me steeds op mijn billen en wil steeds mijn kruis of borsten aanraken. Ik zeg telkens nee, leg hem uit dat het mijn lichaam is en dat ik daarop nee mag zeggen, maar hij luistert niet, ziet het als een grap. Boos worden helpt ook niet. Hij doet het ook bij andere mensen (vrienden van mij, zijn buurjongen, mijn man). Ik spreek hem erop aan maar hij luistert niet. Wat moet ik hier nu mee?

Antwoord

Wauw, wat doe je het al goed zeg! Je zoontje gaat een grens over en je geeft deze aan door duidelijk nee te zeggen en legt zelfs uit dat jouw lichaam van jou is en jij de baas bent van je eigen lijf. 

Toch geef je aan dat hij daar niet gevoelig voor is en ermee doorgaat. Het niet luisteren en het opzoeken van grenzen is bij uitstek iets dat past bij de leeftijd van een kind van drie jaar oud. Houd vol en blijf steeds dezelfde boodschap geven: mijn lijf is van mij en ik ben de baas van mijn lijf, dus als ik nee zeg mag je me niet blijven slaan. Voor hem zijn billen en een kruis vermoedelijk nog niet zo spannend als voor ons volwassenen en snapt hij wellicht ook niet het verschil met andere lichaamsdelen. 

Wat je nog kunt toevoegen is dat je uitlegt dat: 

  • Slaan sowieso niet mag 
  • Iedereen de baas is van zijn eigen lijf; van je benen, je buik, je hoofd, je knie, je piemel, je vagina, je handen, je borsten, etc. 
  • Dat ook hij zelf de baas is van zijn eigen lijf en niemand hem zomaar mag slaan of aan zijn piemel of onder zijn hemd/kleding mag zitten. 
  • Vergelijk dit 'nee zeggen' met andere keren nee zeggen wanneer hij dat zelf belangrijk vindt, zoals als iemand aan zijn speelgoed zit, iets van hem afpakt waar hij mee bezig is, hem duwt, etc. 
  • En je kunt bespreken wat hij kan doen wanneer dat wel gebeurt en wat de uitzonderingen zijn (zoals bij de dokter, etc). 

Op deze wijze is het niet meer alleen van jou, maar ook van hem en dat zou kunnen maken dat hij beter begrijpt waarom hij hiernaar zal moeten luisteren. En vergeet geen complimenten te maken wanneer hij zijn grenzen zelf goed bewaakt en/of luistert naar de grenzen van jou of een ander. 

Tenslotte is er ook een heel goed boek van Sanderijn van der Doef ’Nee zeggen’, wat alle aspecten van nee zeggen behandelt. Dit kun je op deze leeftijd beginnen te lezen. Kies uit wat je nu bespreekt en leest en sla sommige zaken nog over die later aan bod kunnen komen als hij wat ouder is. Ook in mijn ebook '10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit' en in mijn gratis mini-cursus ‘Kinderen en seksualiteit, hoe gaan we hier normaal mee om’ ga ik hier uitgebreid op in. 

Succes! 

Wil jij ook een vraag stellen aan Naomi? Mail jouw vraag naar [email protected]!