24 mei 2002 door Diederik Bosman

Zwanger en waterpokken - kan dat kwaad?

Mijn dochtertje heeft de waterpokken. Deze heb ik zelf nog nooit gehad. Ik ben nu 13½ week zwanger. Stel dat ik ook de waterpokken krijg, kan dit dan kwaad voor de ongeboren baby?

Antwoord

Helaas kunnen waterpokken tijdens de zwangerschap inderdaad kwaad voor de baby, als de moeder (alsnog) besmet wordt.

Als uzelf besmet en ziek bent, kan de infectie – of beter: het virus "Varicella" – ook in het bloed van de baby terecht komen. En als een baby in de vroege zwangerschap geïnfecteerd wordt, kan dat blijvende schade veroorzaken (het kan, maar het hoeft niet). De gevolgen hiervan zijn vooral oog- en hersen-afwijkingen.

Het is echter goed mogelijk dat u de waterpokken wél eerder heeft doorgemaakt, zonder het te weten. De besmettelijkheid van waterpokken is zeer groot en kan soms weinig verschijnsel hebben. De kans is dus erg groot dat veel mensen in hun jeugd de waterpokken hebben doorgemaakt, zonder zich daarvan bewust te zijn.

Hoe dan ook is ons advies om meteen contact op te nemen met de gynaecoloog, om na te gaan of u de infectie al eerder heeft doorgemaakt. Uw bloed wordt dan getest op antistoffen tegen het Varicella-virus. Zijn die antistoffen niet aanwezig, dan kunnen ze alsnog worden ingebracht om te proberen een infectie te voorkomen.

Lees ook: