21x dit doet je kraamverzorgster wel én niet (handig om te weten)

De eerste periode met een baby na de bevalling is een intense tijd. De hormonen razen door je lijf, je lichaam is nog volop aan het herstellen en er komt ineens een heleboel op je af. Hoe breng je eigenlijk de borstvoeding op gang? Hoe vaak moet jouw baby in bad? Slaapt jouw baby wel genoeg? En zijn die geluidjes wel normaal? Gelukkig sta je er in deze periode niet alleen voor. Een kraamverzorgster begeleidt je in deze nieuwe fase van jullie leven. Maar wat doet de kraamzorg precies en wat kan je verwachten van een kraamverzorgster? 

Hoeveel uur kraamzorg?

Na de komst van jouw baby kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Zowel voor jezelf als voor de zorg van jouw baby. Gelukkig hebben we in Nederland recht op kraamzorg. Dit is goed geregeld vanuit de basisverzekering en geeft je recht op minimaal 8 dagen hulp in huis. Heb je een zware bevalling gehad of moeite met de borstvoeding? Dan kun je aanspraak maken op 10 dagen kraamhulp.

Wordt de kraamzorg vergoed vanuit de zorgverzekering?

De basisverzekering vergoedt het merendeel van de kosten van je kraamzorg, maar er geldt wel een eigen bijdrage per uur. Deze eigen bijdrage wordt door veel verzekeraars vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Let hier dus op voordat je een nieuwe zorgverzekering kiest. 

Kraamzorg regelen

Kraamhulp regel je al tijdens jouw zwangerschap. Je hebt zelf de keuze voor een organisatie en aan de hand van een intakegesprek maak je kennis met elkaar en kun je zien of er een klik is. Meestal vindt dit gesprek in het laatste trimester van jouw zwangerschap plaats, maar ruim daarvoor zal de kraamzorg al moeten worden aangevraagd. Zo weet je zeker dat alles op tijd geregeld is.

Wat doet een een kraamverzorgster?

Een kraamverzorgster is er om zowel moeder als kind te helpen na de geboorte. Ze geeft advies en helpt bij jouw herstel, maar ze is er ook om jou en jouw partner het nodige te leren over de verzorging van jullie baby. En ben je van plan om thuis te bevallen? Dan is de kraamverzorgster hierbij om te assisteren.

Soms kan er nog wel eens verwarring ontstaan over de taken van de kraamverzorgster. Wat kun je nu eigenlijk wel vragen aan haar en wat valt juist niet onder haar takenpakket? Wat doet een kraamverzorgster precies? Voor het gemak vind je hieronder een overzicht van wat je mag verwachten van jouw kraamverzorgster:

  1. Helpen tijdens thuisbevallingen. De kraamverzorgster is meestal bij je thuisbevalling, waarbij ze ondersteuning kan bieden.
  2. Deskundige tips. Van voeding tot veiligheid - ze deelt waardevolle tips en informatie om je baby de beste zorg te geven.
  3. Zorg voor jou als kraamvrouw. Naast aandacht voor de baby, zorgt ze ook voor de fysieke gezondheid en het welzijn van de kraamvrouw, inclusief wondverzorging.
  4. Babygezondheid in de gaten houden. Ze monitort nauwgezet de gezondheid van je kindje.
  5. Maaltijden verzorgen. Begin de dag goed met een gezond ontbijt en een voedzame lunch, verzorgd door de kraamverzorgster.
  6. Oog voor het hele gezin. Andere kinderen in het gezin worden niet vergeten; ze zorgt dat ook zij de nodige aandacht krijgen.
  7. Hulp bij persoonlijke verzorging. De kraamverzorgster biedt hulp en ondersteuning bij het wassen van de baby, maar ook hulp bij het douchen van de kraamvrouw, indien je dit fijn vindt.
  8. Voedingsadvies. Of het nu borst- of flesvoeding is, je krijgt deskundig advies en praktische ondersteuning.
  9. Babyverzorging De zorg voor je kleintje, van het baden tot aankleden, wordt met liefde en professionaliteit uitgevoerd.
  10. Een fris en schoon huis. Van het verschonen van bedden tot het schoonhouden van de badkamer en het toilet, ze zorgt voor een hygiënische en aangename omgeving.
  11. Ontvangen van kraamvisite. Ze helpt bij het ontvangen van bezoek, zodat jij je kunt focussen op je herstel en je baby.
  12. Een luisterend oor. Soms is een luisterend oor alles wat je nodig hebt. 

De kraamverzorgster is meer dan een hulp in huis. Met haar expertise en ondersteuning zorgt ze voor een stabiele en comfortabele start voor zowel jou als je baby.

TIP

Zorg dat je goed voorbereid bent op jouw kraamtijd met De Postpartumbox, een box met 14 producten waardoor je sneller herstelt en meer kan genieten van je baby!

Wat doet een kraamverzorgster niet?

De kraamverzorgster is geweldig voor de essentiële zorg en tips, maar er zijn grenzen aan haar taken. Hier zijn wat dingen die je niet van haar kunt verwachten:

  • Ramen lappen? Dat valt buiten haar takenpakket.
  • De koelkast grondig schoonmaken? Ook dat doet ze niet.
  • Een grote schoonmaakbeurt in huis? Dat hoef je niet te verwachten.
  • Gras maaien of tuinieren? Zeker niet haar verantwoordelijkheid.
  • De was van het hele gezin? Ze focust zich vooral op de baby- en kraamwas.
  • Koken voor het hele gezin? Ze kan helpen met eenvoudige maaltijden, maar geen uitgebreide kooksessies.
  • Grote boodschappen doen? Kleine boodschapjes misschien, maar de grote voorraad aanvullen is voor iemand anders.
  • De hond uitlaten? Dat zal echt iemand anders moeten doen.
  • Oppassen op oudere kinderen? Ze kan ze betrekken bij de zorg voor de baby, maar volledige kinderopvang is niet haar taak.

Het is slim om tijdens het intakegesprek duidelijk te vragen wat je wel en niet kunt verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je zorgeloos genieten van de eerste dagen met je baby.

Voorbereiden op de kraamverzorgster

Waarschijnlijk wordt dit uitgebreid besproken tijdens het intake gesprek dat je met de kraamzorg organisatie hebt, maar het is belangrijk om je voor te bereiden op de kraamweek en de komst van de kraamzorg. Dit zijn enkele dingen waar je op kunt letten:

  • Het bed moet op klossen (die je kunt huren bij een thuiszorgorganisatie), of minimaal 80cm hoog zijn.
  • De commode waarop de baby verschoond kan worden moet minimaal 90cm hoog zijn.
  • Je moet een kraampakket in huis hebben. Veel zorgverzekeringen bieden gratis een kraampakket aan, maar je kunt ook zelf een uitgebreid kraampakket aanschaffen. De boxen van De Postpartumbox hebben ook verschillende kraamproducten.
Lees ook: