Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

7 oktober 2021

Urineverlies na de bevalling: dit kun je doen

De meeste vrouwen weten dat de kans groot is dat je last kunt krijgen van urineverlies na de bevalling. Maar hoe komt het eigenlijk en belangrijker: wat kun je eraan doen?

Je bekkenbodem krijgt het flink te verduren

Een bevalling vraagt veel van je lichaam. Doordat er tijdens de bevalling veel druk komt te staan op je bekkenbodemspieren door het persen, kunnen deze spieren uitrekken waardoor ze na de zwangerschap niet meer goed werken. En je bekkenbodemspieren heb je nodig om je plas op te houden. Ook zorgen hormonen er tijdens je zwangerschap voor dat je bekkenbodemspieren weker worden, met als doel je baby makkelijker door je bekken te krijgen. Heel functioneel dus, maar niet altijd prettig. Dit kan er ook voor zorgen dat je al urineverlies tijdens je zwangerschap had.

Urineverlies na de bevalling

Vaak is het zo dat urineverlies in de eerste weken na de bevalling het meest voorkomt, bijvoorbeeld bij lachen of niezen. Urineverlies na de bevalling wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Dat heeft niets met stress te maken, maar betekent dat het urineverlies alleen ontstaat als er druk op je buikholte staat. Naarmate je bekkenbodemspieren steviger worden, zal het urineverlies minder worden.

Tips bij incontinentie na de bevalling

  • Geef je lichaam de eerste 6 weken na de bevalling rust, zo kunnen je bekkenbodemspieren zelf weer zo veel mogelijk herstellen. Daar hoef je dus niet veel voor te doen, behalve blijven liggen. En dat is nu juist vaak zo lastig omdat we dit niet gewend zijn. Echt doen dus!
  • Probeer tussen het rusten door korte activiteiten in te plannen, zoals een korte wandeling. Beperk langere fysieke activiteit echt de eerste 6 weken.
  • Vanaf 4 weken na de bevalling mag je lichte bekkenbodemoefeningen doen. Doe dit maximaal een paar minuten per dag om te voorkomen dat je de spieren verkrampt. Dit werkt namelijk averechts en kan de klachten dus verergeren.
  • Blijf voldoende drinken, zodat je regelmatig aandrang voelt om te plassen. Ga direct naar het toilet als je voelt dat je moet plassen, houd het niet op en plas goed uit.
  • Plas op natuurlijke wijze, zonder mee te duwen of te persen. Hiermee zet je namelijk druk op je bekkenbodemspieren en dat wil je voorkomen.
  • Worden de klachten niet minder na 6 weken? Neem dan contact op met een bekkenbodemfysiotherapeut.

Bekkenbodemfysiotherapeut bij urineverlies

Veel vrouwen denken dat ‘het er nu eenmaal bij hoort’, maar dat is écht onzin! De eerste weken na je bevalling is het normaal dat je last hebt van wat urineverlies maar na 6 weken zouden je bekkenbodemspieren als vanzelf moeten herstellen. Gebeurt dit niet? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Hoe langer je met klachten rond blijft lopen, hoe erger ze zullen worden.

Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je oefeningen geven om je spieren sterker te maken maar helpt je ook om je eigen bekkenbodemspieren goed te voelen. Het goed kunnen ontspannen van je bekkenbodemspieren is minstens zo belangrijk als leren hoe je ze moet aanspannen. Sommige bekkenbodemfysiotherapeuten doen ook inwendig onderzoek om te voelen hoe verslapt de spieren zijn. Dit gebeurt voornamelijk als de klachten ernstig zijn of als je de spieren zelf niet goed kunt voelen.

Een bekkenbodemfysiotherapeut is er ook voor andere bekkenklachten of als je pijn ervaart tijdens het vrijen.

Alle vrouwen zonder urineverlies

Onthoud één ding: de meeste vrouwen kunnen herstellen van stressincontinentie na de bevalling. In bijna alle gevallen kunnen bekkenbodemspieren weer herstellen, met de juiste oefening en begeleiding. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hulp te zoeken en er niet zelf onnodig lang mee rond te lopen.

Lees ook: