Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

Ben ik al 3 dagen zwanger? Dit zijn de symptomen

Wat zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen? Je kunt last krijgen van meer slijm en voelt je vermoeider dan normaal. En dan vraag je je je af.... 3 dagen zwanger & symptomen? Logisch! Maar om antwoord te geven op die vraag, is het eerst belangrijk om te kijken hoe ver je zwanger bent. Er worden namelijk twee verschillende methoden gebruikt om de zwangerschapsduur te bepalen.

3 dagen zwanger of overtijd

Kun je al iets voelen wanneer je 3 dagen zwanger bent? Kijken we naar de officiële zwangerschapsduur, dan niet. Lees maar eens:

Een zwangerschap duurt eigenlijk 38 weken. Maar voor het gemak wordt voor 40 weken gekozen. Dit klinkt best verwarrend hè? Er wordt namelijk altijd geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Rond de eisprong zou je dus 2 weken zwanger zijn. Op het moment dat je de volgende menstruatie verwacht, ben je dus 4 weken zwanger.

In de praktijk klopt dit natuurlijk niet: eigenlijk ben je maar 2 weken zwanger (geteld vanaf de eisprong). We kunnen ook tellen vanaf de eisprong. Dan ben je namelijk wél 3 dagen zwanger. De eicel leeft gemiddeld 24 uur: binnen deze periode moeten bevruchting plaatsvinden. Ben je 3 dagen zwanger? Dan is dit 3 tot 4 dagen na je eisprong.

Bedoel je misschien 3 dagen overtijd? Bij 3 dagen overtijd ben je volgens de norm 4,5 weken zwanger.

3 dagen zwanger symptomen

Direct na de bevruchting begint de eicel met de eerste celdeling. Dit vindt gemiddeld 24 uur na de bevruchting plaats. Na de eerste celdeling noemen we de bevruchte eicel een zygote. Deze verplaatst zich door trilharen richting de baarmoeder. Ondertussen blijft de zygote te zich delen. Bij aankomst in de baarmoeder bestaat de zygote uit minimaal 16 cellen, maar vaak nog meer.

Ben je 3 dagen zwanger, dan hangt de zygote nog ergens in de eileider. Deze heeft zich nog niet in de baarmoeder ingenesteld.

Wat merk je bij 3 dagen zwangerschap? Symptomen zijn er nog niet echt. Je kunt hooguit wat last hebben van buikpijn of een vaag gevoel in de buik. Dit gevoel hoeft niet direct door de zwangerschap te ontstaan: het kunnen ook zenuwen zijn. Bijvoorbeeld omdat je teveel bezig bent met zwanger worden. Misschien ben je pas 2 dagen overtijd en vraag je je af of je zwanger bent.

Buikpijn en misselijk

Ben je misschien al 3 dagen zwanger en symptomen als misselijk en buikpijn: is dat mogelijk? Ben je 3 dagen zwanger, dan produceert de zygote nog niks van het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon heeft een belangrijke functie, het stimuleert de groei van het embryo. Daarnaast zorgt het ervoor dat het gele lichaam in stand blijft. HCG is ook de veroorzaker van verschillende zwangerschapsverschijnselen.

Met een zwangerschapsduur van 3 dagen is er nog geen HCG in je lichaam aanwezig. Dit betekent dat je ook geen last kunt hebben van bekende zwangerschapsverschijnselen zoals buikpijn en misselijkheid. Mocht je hier toch last van hebben, dan heeft dit waarschijnlijk een andere oorzaak.

Zwangerschapstest bij 3 dagen zwanger

Kun je een zwangerschapstest bij drie dagen zwanger doen? Nee, dit is niet mogelijk. Een zwangerschapstest detecteert het HCG hormoon. Deze test doe je vanaf de eerste dag dat je de menstruatie verwacht. Een vroege zwangerschapstest is gevoeliger en kan zelfs enkele dagen eerder.

Het is echter niet mogelijk om bij 3 dagen zwanger een zwangerschapstest te doen. Zonder aanwezigheid van HCG valt er namelijk niks te testen!

Vroege zwangerschapsverschijnselen

De zogenaamde 3 dagen zwanger symptomen zijn bijna onmogelijk. Toch kun je een aantal dingen gevoeld hebben:

  • Eisprong: een stekende pijn, buikkramp en soms wat licht bloedverlies
  • Bevruchting: geen symptomen

Bij de innesteling ben je, geteld vanaf de eisprong, 5 tot 7 dagen zwanger. Geteld volgens de norm: 19 tot 21 dagen. Tussen de innesteling en overtijd zijn kun je al last hebben van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Daarna worden de zwangerschapsverschijnselen alleen maar duidelijker. Wat zijn de meest voorkomende vroege zwangerschapsverschijnselen?

  • Overtijd
  • Gevoelige borsten
  • Buikkramp
  • Rommelende darmen
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Soms licht bloedverlies

Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen. Je voelt dan een lichte kramp tot een felle stekende pijn. Bij het innestelen raken wat bloedvaatjes beschadigd. Hierdoor kun je last hebben van een roze afscheiding, bruin bloedverlies of wat helderrood bloedverlies. Dit noem je een innestelingsbloeding. Sommige vrouwen hebben meer bloedverlies, zoals bij een lichte menstruatie.

Buikpijn tijdens eerste weken zwangerschap

3 dagen zwanger symptomen en buikpijn, hoe zit dat? Heb je een zwangerschapstest gedaan en is deze positief? Je bent zwanger! Een veel gehoorde klacht is buikpijn tijdens eerste weken zwangerschap. Wat is de oorzaak en moet jij je zorgen maken?

Vooral in het begin van de zwangerschap maakt je lichaam een flinke hoeveelheid HCG aan. Dit zorgt niet alleen voor de bekende zwangerschapsverschijnselen, maar kan ook buikpijn veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt omdat de darmen tijdens de zwangerschap niet optimaal werken.

De groeiende baarmoeder veroorzaakt ook buikpijnklachten. Dit is een onschuldige buikpijn waar jij je niet druk over hoeft te maken.

Heb je buikkrampen in combinatie met bloedverlies? Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Het kan namelijk betekenen dat het misgaat. In de helft van alle gevallen gebeurt er helemaal niets en blijft de zwangerschap intact.

Wanneer ben je officieel zwanger?

Jij vindt dat je 3 dagen zwanger bent. Wanneer ben je officieel zwanger? Je bent officieel zwanger bij een positieve zwangerschapstest. Dan kun je ook je uitgerekende datum gaan berekenen. Kijken we naar de zwangerschap zelf, dan kun je pas zwanger zijn op het moment van bevruchting. Anderen zeggen weer dat je officieel zwanger bent op het moment van innesteling. Er is dus geen duidelijk antwoord hierop. Belangrijkste is dat jij je goed voelt.

Lees ook: