29 november 2021 door Joris Bakker

Hoe kies je de beste zorgverzekering wanneer je zwanger bent?

Het jaar loopt op z’n einde en dat betekent: je kunt weer van zorgverzekering overstappen. Dat is automatisch een goed moment om weer eens stil te staan bij de zorg die je nodig hebt. Of natuurlijk de zorg die in het komende jaar relevant wordt. Ben je zwanger? Dan weet je bijvoorbeeld al dat je in 2022 kraamzorg nodig gaat hebben. Hier kun je dus rekening mee houden tijdens het kiezen van een zorgverzekering. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van de beste zorgverzekering als je zwanger bent? We leggen het uit.

Dit vergoedt de basisverzekering in 2022

Voordat je uit voorzorg allerlei soorten aanvullende dekking gaat afsluiten, is het de moeite waard om eerst stil te staan bij de basisverzekering. Deze vergoedt namelijk al erg veel behandelingen op het gebied van zwangerschap in 2022:

  • Afspraken bij de verloskundige en verloskundige hulp
  • Bevallen in het ziekenhuis (let op: alleen als het medisch noodzakelijk is)
  • De verloskamer (in 2022 is dit tot een maximum van € 219,-.)
  • Bloedonderzoek
  • Geneesmiddelen
  • Echo's (mits voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog)
  • Kraamzorg (min de eigen bijdrage)
  • Medische nazorg na de bevalling (door een gynaecoloog)
  • Gynaecologische hulp
  • NIPT test (alleen bij medische indicatie, anders betaal je 175 euro eigen bijdrage)
  • Vruchtwaterpunctie en vlokkentest (alleen bij medische indicatie)
  • Ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap vanwege complicaties

Houd er daarnaast rekening mee welke van deze behandelingen onder je eigen risico vallen. Zo vallen voorgeschreven echo’s, kraamzorg en verloskundige hulp niet onder het eigen risico, maar bloedonderzoek, gynaecologische hulp en ambulancevervoer voor een bevalling in het ziekenhuis juist wel. Bekijk in dit handige overzicht van Independer wanneer het eigen risico bij zwangerschap precies geldt. Verwacht je veel zorg nodig te hebben in het linkerrijtje dat je in het overzicht ziet, dan is het wijs om je eigen risico niet te verhogen.

Aanvullende verzekering voor zwangerschap

Zoals je ziet zijn de essentiële behandelingen tijdens je zwangerschap en bevalling grotendeels gedekt door de basisverzekering in 2022. Toch zijn er allerlei opties voor mensen met speciale behoeften. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor zwangerschapscursussen afsluiten, die kosten dekken voor zwangerschapgymnastiek of -yoga. Ideaal voor je fysieke gesteldheid. Als je mentaal opziet tegen de zwangerschap of de bevalling, kun je ook een doula inschakelen. Dit is een specialist die je helpt als je traumatische ervaringen had bij een eerdere bevalling, of als je snel angst of paniek ervaart. Doula’s worden vaak gedekt door de aanvullende verzekering voor zwangerschapscursussen, maar check voor de zekerheid altijd de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Andere aanvullende dekking die je kunt afsluiten zijn lactatiekundige hulp, bekkenfysiotherapie en een kraampakket. In een kraampakket zitten alle hulpmiddelen die je tijdens en vlak na de bevalling nodig kunt hebben, zoals een koortsthermometer, een navelklem en kraamverband.

Heb je inmiddels op een rij welke zorg je komend jaar nodig gaat hebben rondom de zwangerschap, en welke aanvullende dekking je wel en niet wilt afsluiten? Dan kun je nu beginnen met zorgverzekeringen vergelijken. Vul  simpelweg al je wensen in en je komt dan vanzelf uit op de beste zorgverzekering voor jou. Super makkelijk.

Wat als ik nog niet zwanger ben?

Het kan natuurlijk ook dat jij en je partner nog aan het proberen zijn zwanger te worden. Dit maakt de keuze voor de ideale zorgverzekering iets lastiger. Je hebt immers tot uiterlijk 31 december de tijd om een keuze te maken, terwijl jullie dan nog niet zeker weten hoe snel er een baby zal zijn. Aan de ene kant wil je niet onderverzekerd zijn wanneer de zwangerschapstest in januari positief blijkt, maar aan de andere kant wil je niet onnodig premie betalen voor aanvullende dekking die je nog niet nodig hebt.

Je kunt hier op twee manieren mee omgaan. Bij de eerste optie kies je ervoor om alleen je huidige zorgverzekering stop te zetten. Je hebt dan nog tot 31 januari om een nieuwe af te sluiten, welke met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldt. Ideaal voor als je in januari zwanger blijkt te zijn. Daarnaast zijn er enkele zorgverzekeraars waarbij de zorgverzekering tussentijds wijzigen een mogelijkheid is. Je mag dan één keer midden in het jaar je polis aanpassen, bij specifieke situaties zoals zwangerschap. Slim dus om in jullie scenario de keuze tot deze verzekeraars te beperken.