Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Heb ik een innestelingsbloeding? Zo kun je het herkennen

Sommige vrouwen hebben vrij snel door dat ze zwanger zijn, terwijl het voor andere vrouwen een complete verrassing is. De symptomen van een zwangerschap kunnen namelijk van persoon tot persoon flink verschillen. Zo kun je last krijgen van misselijkheid, rugpijn, zuurbranden of zelfs innestelbloedingen. Vooral dit laatste symptoom kan best verontrustend zijn, maar is meestal geen reden tot zorg. In dit artikel delen we wat een innestelingsbloeding is, wanneer het gebeurt en wat je kunt ervaren.

Wat is een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding is een lichte bloeding die kan optreden wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Soms merk je niets van dit proces, en soms kan er licht bloedverlies optreden. Dit bloedverlies komt doordat het nestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand een klein bloedvat beschadigt in het proces. Dit bloed verlies je vervolgens via je vagina wanneer je naar het toilet gaat of zie je in je ondergoed.

Een innestelingsbloeding is vaak één van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Het treedt vaak al vroeg op, zelfs voor je een menstruatie hebt gemist. Het komt dan ook soms voor dat een vrouw de innestelingsbloeding verwart met een vroege menstruatie.

Wanneer een innestelingsbloeding?

De innesteling van de bevruchte eicel vindt vaak zo'n 5 tot 12 dagen na de eisprong plaats bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen. Dit is enkele dagen voor de menstruatie meestal optreedt. Vanaf dat moment kun je last krijgen van een lichte bloeding.

Als je meestal een regelmatige menstruatie hebt, dan kun je zelf eenvoudig berekenen wanneer je een innestelingsbloeding kunt verwachten. Ga uit van de verwachte eerste dag van je menstruatie en trek hier 5 dagen vanaf. De innesteling vindt meestal plaats rond deze dag. Bloedingen die in deze periode plaatsvinden, zijn dan ook meestal innestelingsbloedingen en geen vroege menstruatie of spotting.

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit?

Een innestelingsbloeding ziet er niet heftig uit, het zijn vaak niet meer dan een paar druppels bloed. Deze kleine bloeding zie je vaak als roze of lichtbruin bloed: het is tenslotte al enkele uren of zelfs dagen oud bloed als het naar buiten komt. Een innestelingsbloeding bevat geen stolsels, maar lijkt in andere opzichten een beetje op een zeer lichte menstruatie. Het bloedverlies is meestal binnen een paar uur tot een dag of twee voorbij.

Wat zijn de symptomen van de innesteling?

Omdat het niet zo opvalt, is het fijn om te weten hoe een innesteling voelt. Helaas hebben we daar geen eenduidig antwoord op. Hoe de innesteling voelt, verschilt namelijk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben nergens last van, terwijl andere vrouwen duidelijk de innesteling voelen of het merken door het krijgen van een innestelingsbloeding. Naast de druppels lichtroze of lichtbruin bloed kun je tijdens en na de innesteling ook een gevoel ervaren van een lichte menstruatiekramp. Deze kramp verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen, net als de bloedingen.  Hoe kun je een innestelingsbloeding nog meer herkennen? Dit zijn nog enkele mogelijke die je kunt merken rond de innesteling: buikpijn, stemmingswisselingen, gevoelige borsten, misselijkheid, vermoeidheid en lage rugpijn.

Wanneer testen of je zwanger bent?

Een innestelingsbloeding kan één van de eerste symptomen zijn van een zwangerschap. Omdat het in de vroege zwangerschap plaatsvindt, kun je niet altijd direct testen of je ook daadwerkelijk zwanger bent. Sommige tests geven dan helaas nog onbetrouwbare resultaten. Als je een accuraat resultaat wilt hebben van een zwangerschapstest, dan kun je deze test doen vanaf het moment dat je menstruatie zou moeten zijn begonnen. 

Vals alarm

Alhoewel een innestelingsbloeding een goede indicator kan zijn van een zwangerschap, is het soms ook vals alarm. Een lichte bloeding voor de menstruatie is soms ook gewoon spotting of een vroege start van de menstruatie. Dit kan voor sommige vrouwen erg teleurstellend zijn en daarom is het belangrijk om rustig te blijven bij een mogelijke innestelingsbloeding en vooral af te wachten tot je de resultaten hebt van de zwangerschapstest. Deze test is namelijk een veel betrouwbaardere indicator van een vroege zwangerschap dan een bloeding is.

Wanneer naar de dokter?

Een innestelingsbloeding is normaal, ook al komt het niet bij elke vrouw voor. Het vormt meestal geen reden om je zorgen te maken. Maar heb je last van zware bloedingen, aanhoudende bloedingen of veel pijnklachten? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dokter. Dit kan namelijk een teken zijn van iets anders, zoals een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een infectie. De dokter kan je hierbij adviseren om de juiste diagnose te stellen en kan je eventueel geruststellen.

Lees ook: