Home » Artikelen » Aanpassing meningokokken vaccinatie

Aanpassing meningokokken-vaccinatie

Door:

Redactie Ouders Online

De meningokokken-vaccinatie wordt uitgebreid. Voor baby's én (nieuw!) voor 12- tot 14-jarigen.

Minister Schippers (VWS) heeft besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. In de loop van 2018 krijgen alle kinderen van 14 maanden het combinatievaccin dat beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Dit vaccin vervangt dan het huidige vaccin dat alleen beschermt tegen meningokokken type C.

Daarnaast heeft de minister besloten om jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs een vaccinatie tegen meningokokken aan te bieden.

Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Het besluit is genomen op basis van advies van 'een deskundigenberaad', aldus het RIVM. [Voor de samenstelling van dit beraad: zie het naschrift onder dit artikel - red.]

Geplande start: halverwege 2018

De nieuwe meningokokken-vaccinatie kan niet van vandaag op morgen ingevoerd worden; eerst moet het RIVM (de uitvoerder van het Rijksvaccinatieprogramma) nog een aanbestedingsprocedure starten voor de aankoop van het nieuwe combinatievaccin.

Naar verwachting komt het nieuwe vaccin in het tweede kwartaal van 2018 beschikbaar. Tot die tijd krijgen kinderen van 14 maanden gewoon nog het bestaande vaccin tegen meningokokken C. En tot die tijd krijgen jongeren nog even helemaal niets (behalve de bestaande vaccinatie voor meisjes, tegen baarmoederhalskanker).

Vaccinatie jongeren

De voorgenomen vaccinatie van jongeren tegen meningokokken is nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het RIVM gaat samen met organisaties in de Jeugdgezondheidszorg (zoals GGD'en) bepalen hoe deze nieuwe vaccinatie het beste aangeboden kan worden. Pas wanneer duidelijk is hoe de vaccinatie van deze groep georganiseerd zal worden, wordt de inenting ingevoerd.

Meer informatie

(Bron: Nieuwsbrief RIVM)

Redactie Ouders Online

 

Naschrift: 

Hoe zat het nou ook alweer met die meningokokken? Dat is een bacterie, waarvan verschillende varianten bestaan, die in je neusholte of je keel zitten. Normaal word je daar niet ziek van, maar het kán leiden tot keelontsteking, of 'meningokokkenziekte'. Dat laatste is een verzamelnaam is voor allerlei ernstige ziekten, waaronder bloedvergiftiging (sepsis) en meningitis (hersenvliesontsteking, ook wel 'nekkramp' genoemd). Dat kan heel slecht aflopen, variërend van doofheid en hersenbeschadiging tot overlijden.

Vaccineren tegen meningokokken is nuttig, maar geen garantie dat je geen meningokokkenziekte meer kunt krijgen. Ten eerste geeft geen enkele vaccinatie 100% garantie, en ten tweede kun je sepsis en meningitis ook door allerlei andere bacteriën én virussen krijgen.

Voor meer informatie over meningitis: zie ons standaard-artikel Alles over hersenvliesontsteking (nekkramp).

Tot slot nog even over dat 'deskundigenberaad'. We vroegen het RIVM wat daarmee bedoeld werd. De Gezondheidsraad misschien? Nee, een veel breder samengesteld gezelschap. Namelijk: deskundigen van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) en de Dienst Vaccinvoorziening en
Preventieprogramma’s (DVP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Gezondheidsraad (GR), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), en medisch specialisten op het gebied van medische microbiologie, vaccinaties, immunologie en de openbare gezondheidszorg. Hun adviesbrief is openbaar beschikbaar.

Meer over

Reacties

Hier ben ik blij mee. Mijn

Hier ben ik blij mee. Mijn dochter heeft 11 jaar geleden meningokokken-hersenvliesontsteking gekregen. Ze was ingeënt tegen de C-stam, maar kreeg helaas een infectie met een andere stam. Ze heeft 2 weken op de IC gelegen, een week tussen leven en dood gezweefd. De artsen vertelden dat ongeveer 25% overlijdt, 25% komt erdoor als een plantje, 25% komt erdoor met een handicap, en 25% komt erdoor zonder enige restschade. Mijn dochter is sinsdsdien doof, maar ze heeft godzijdank haar intelligentie nog. Ze doet het goed op school en heeft ondanks haar handicap nog een mooie toekomst voor zich.
De artsen vertelden ook dat het aantal gevallen van meningokokken-hersenvliesontsteking sinds de start van de inentingen met 50% gedaald is (van ongeveer 500 naar 250 per jaar). Als we het aantal gevallen nog verder kunnen terugdringen, zal dat heel veel leed besparen.
Je zult nooit de garantie krijgen dat het jouw kind niet overkomt. Er zijn inderdaad ook nog andere bacteriën en virussen. Een virale hersenvliesontsteking is trouwens een stuk minder ernstig. Het aantal gevallen van meningokokken-hersenvliesontsteking zal zeker verder dalen, dus de kans dat het jouw kind overkomt, daalt wel degelijk mee.

Lees verder