26 september 2017

Aanpassing meningokokken-vaccinatie

De meningokokken-vaccinatie wordt uitgebreid. Voor baby's én (nieuw!) voor 12- tot 14-jarigen.

Minister Schippers (VWS) heeft besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. In de loop van 2018 krijgen alle kinderen van 14 maanden het combinatievaccin dat beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Dit vaccin vervangt dan het huidige vaccin dat alleen beschermt tegen meningokokken type C.

Daarnaast heeft de minister besloten om jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs een vaccinatie tegen meningokokken aan te bieden.

Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Het besluit is genomen op basis van advies van 'een deskundigenberaad', aldus het RIVM. [Voor de samenstelling van dit beraad: zie het naschrift onder dit artikel - red.]

Geplande start: halverwege 2018

De nieuwe meningokokken-vaccinatie kan niet van vandaag op morgen ingevoerd worden; eerst moet het RIVM (de uitvoerder van het Rijksvaccinatieprogramma) nog een aanbestedingsprocedure starten voor de aankoop van het nieuwe combinatievaccin.

Naar verwachting komt het nieuwe vaccin in het tweede kwartaal van 2018 beschikbaar. Tot die tijd krijgen kinderen van 14 maanden gewoon nog het bestaande vaccin tegen meningokokken C. En tot die tijd krijgen jongeren nog even helemaal niets (behalve de bestaande vaccinatie voor meisjes, tegen baarmoederhalskanker).

Vaccinatie jongeren

De voorgenomen vaccinatie van jongeren tegen meningokokken is nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het RIVM gaat samen met organisaties in de Jeugdgezondheidszorg (zoals GGD'en) bepalen hoe deze nieuwe vaccinatie het beste aangeboden kan worden. Pas wanneer duidelijk is hoe de vaccinatie van deze groep georganiseerd zal worden, wordt de inenting ingevoerd.

Meer informatie

(Bron: Nieuwsbrief RIVM)