Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

13 oktober 1999 door Justine Pardoen

Azijn, stofkammen en eau de cologne

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Waarom voeren we niet met z'n allen de routine van onze oma's weer in? Dagelijks kammen met de stofkam. Als de hoofdluis er eenmaal zit, volgen we "het beste en meest doeltreffende advies" (volgens het Infectieziekten Bulletin van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM)): "dagelijks het natte haar met een netenkam (een fijne metalen stofkam) kammen gedurende twee weken. Dit werkt altijd. Bij gebruik van verdunde azijn laten de neten gemakkelijker los. Alle luizen zijn na drie dagen verdwenen. Het kammen moet daarna nog tien dagen worden volgehouden om alle larven die uitkomen ook direct te verwijderen. De behandeling is weliswaar arbeidsintensief, maar veilig, absoluut niet toxisch en 100% succesvol."

Sommige mensen behandelen liever meteen met een anti-luizenmiddel. Dit soort middelen is echter niet volledig effectief en bovendien moet je ook dan blijven kammen, omdat niet alle neten doodgaan. Naast de nieuwere biologische middelen, zijn er de giftige middelen die niet te vaak gebruik mogen worden. De schadelijke stof malathion komt, vooral wanneer er wondjes op het hoofd gekrabd zijn, in de bloedbaan terecht. Geen prettige gedachte. Behandel dan ook niet als het niet nodig is.

Wanneer is een behandeling met een anti-luizenmiddel overbodig? Volgens het RIVM als de nog zichtbare neten (de eitjes) op meer dan 6,5 mm van de hoofdhuid zitten. De luis legt haar eitjes immers tegen de hoofdhuid aan of hooguit 1 mm daarvandaan. De larven komen uit de neet na zeven tot tien dagen. Een haar groeit in die tijd ongeveer 5 mm. Als alle neten zich dus op meer dan 6,5 mm van de hoofdhuid bevinden en er geen luizen meer te zien zijn, dan is de plaag voorbij. Althans op dat hoofd.

Het schijnt dat luizen niet tegen bepaalde luchtjes kunnen. Ouderwetse eau de Cologne en sommige soorten plantaardige olie, zoals de op het Forum veel genoemde 'tea-tree' zijn luisonvriendelijk. Druppel een beetje in de nek en op het voorhoofd, in de kraag van de jas, op de das en in de muts. Wie weet help het.

De neten klitten stevig aan de haren vast met een kleefpasta. Als de haren wat vettig zijn, lukt dat minder goed. Probeer een crèmespoeling na het wassen, of een gel. Ook haarspray zou helpen.

Als de huid stukgekrabd is, zeker bij baby's en peuters, is een bezoek aan de huisarts gewenst. Houd de nagels kort. Ontsmet gewone kammen en gebruik voor elk kind een eigen stofkam.

Surftips

[De pagina's die hier genoemd werden, zijn inmiddels verouderd of niet meer beschikbaar]