Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

2 september 2013

Babyvoeding (2) - Bijvoeding

Basisinformatie over babyvoeding. In deel 1 behandelden we moedermelk als babyvoeding. Nu in deel 2: bijvoeding. Denk hierbij aan een fruithapje, groentehapje, pap, etc.

Vanaf 6 maanden kun je starten met bijvoeding. Meestal: kleine hapjes groenten of fruit. Het beste kun je een paar dagen achter elkaar hetzelfde geven, in toenemende hoeveelheid (denk in termen van theelepeltjes). Zo zie je goed hoe je baby reageert op het nieuwe voedingsmiddel. Let op: sommige ouders beginnen al wat eerder dan 6 maanden. Bijvoorbeeld met 5 maanden, of soms nog eerder, met 4 maanden. Vroeger dacht men dat het gevaarlijk was om vroeg te beginnen met bijvoeding, wegens de kans op voedsel-allergieën. Inmiddels heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat wanneer de eiwitten van pinda en ei voor het eerst het lichaam binnenkomen via het maag-darmkanaal, het lichaam die stoffen vanaf dat moment als voedsel herkent en dus als veilig. Maar als die eiwitten eerst op een andere manier het lichaam binnenkomen, bijvoorbeeld via de huid bij een kind met eczeem, dan herkent het lichaam die stoffen niet als voedsel en zal het antistoffen gaan aanmaken. Dus: hoe eerder een kind pinda en ei via het maag-darmkanaal binnenkrijgt, hoe eerder die stoffen door het lichaam als voedsel worden ‘goedgekeurd’ en hoe kleiner de kans op een allergie. Wel is het zo dat de darmen van kleine baby's nog niet rijp genoeg zijn, en ze daarom sneller darmkrampen kunnen krijgen als je te snel vast voedsel aanbiedt. 

Melk

Naast de nieuw geïntroduceerde voeding drinkt je baby nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid melk. Borstvoeding is ook nu nog de beste melkvoeding voor een baby.

Pap

Als een baby flesvoeding krijgt, dan kun je in plaats van een fles opvolgmelk ook een bordje pap geven. Begin dan wel met pap-soorten die geen gluten bevatten:

  • eerst rijstemeel
  • daarna mais en boekweit
  • en dan haver en tarwe.

'Gluten' is een soort eiwit dat in granen zit, en dat door baby's moeilijk te verteren is. Zie verder: Alles over pap.

Granen

Rond 1 jaar kunnen de meeste kinderen alle graansoorten verdragen, inclusief de bijbehorende gluten. Voor een op uw baby afgestemd voedingsadvies kunt u terecht bij het consultatiebureau of een diëtist.