16 juni 2016 door Esther Storm en Ferdy Cornelissen

Basisinformatie: hypotheek afsluiten

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Voor het afsluiten van een hypotheek is het handig om een hypotheekadviseur in te schakelen, maar je kunt het ook zelf doen.

Verschillende hypotheekvormen

Er zijn verschillende soorten hypotheekvormen die allemaal hun eigen kenmerken hebben. De verschillen zitten in de mate waarin je de hypotheek tijdens de looptijd aflost, de hoogte van de maandlasten en de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Op de website van Independer kun je meer lezen over de verschillende hypotheekvormen.

Zelf afsluiten of via een adviseur?

Als je goed begrijpt hoe een hypotheek werkt en je bekend bent met de financiële risico's, kun je een hypotheek zelf afsluiten. Je betaalt dan ongeveer € 650 afsluitkosten, rechtstreeks aan de hypotheekverstrekker. Dat is veel minder dan wat je kwijt bent bij een hypotheekadviseur. Er is een aantal aanbieders waarbij je rechtstreeks, zonder hulp van een adviseur, een hypotheek kunt afsluiten. Op dit moment (juni 2016): ABN Amro, Lloyds Bank, MoneYou en SPF Beheer.

Heb je liever een persoonlijk advies? Ga dan op zoek naar een betrouwbare en onafhankelijke hypotheekadviseur. Die vind je bijvoorbeeld via de vergelijking van hypotheekadviseurs bij Independer. Een adviseur geeft je persoonlijk advies en sluit de hypotheek voor je af. Ook kun je via een onafhankelijk adviseur uit veel meer hypotheekverstrekkers kiezen.

Sinds 1 januari 2013 betaal je voor een hypotheekadvies € 2.000. Voorheen kreeg de hypotheekadviseur deze vergoeding van de bank en was het voor jou als consument nog gratis.

Meer informatie

Zie: hypotheekvormen op de site van Independer. Of ga naar de vergelijking van hypotheekadviseurs.