7 april 2014 door Redactie Mijn Kind Online

Beeldschermtijd 0-5 jaar

Gezond mediagebruik begint met het maken van goede afspraken. Hoe vaak en hoe lang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer?

Over de vraag of jonge kinderen wel met een beeldscherm moeten opgroeien, zijn de meningen verdeeld. De ene deskundige spreekt van 'digitale dementie' als kleintjes alleen maar tweedimensionaal spelen op een computer. De ander vindt juist dat kinderen in een gedigitaliseerde samenleving als de onze al op jonge leeftijd vertrouwd moeten worden gemaakt met een beeldscherm.

Zeker is dat begrenzing in alle gevallen een goed idee is. Spelen op een beeldscherm of een programma op tv kijken, is een leuk tijdverdrijf, maar dan wel náást alle andere leuke dingen die een peuter of kleuter kan doen. En niet te vaak of te lang. Beschouw het als een extraatje, naast buiten spelen, knutselen en een spannend boek (voor)lezen.

Als ouder heb je in die begrenzing een belangrijke rol. Een kleuter kan soms al flink bedelen om op de computer of tablet te mogen. Vertel je kind duidelijk hoe lang hij achter de computer mag en welke sites of apps hij wel en niet mag aanklikken. Door mediagedrag van jongs af aan bespreekbaar en beheersbaar te maken, leg je de basis voor een gezonde mediarelatie met je kind.

Hoe vaak en hoe lang?

Er zijn geen vaste regels voor hoe vaak en hoe lang een kind op of met een beeldscherm mag spelen. In veel gevallen is het maken van afspraken een kwestie van gezond verstand. Om als opvoeder wat houvast te hebben, kun je uitgaan van de volgende richtlijnen:

tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen op een tablet, computer of smartphone surfen of spelen.

2 - 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.

4 - 5 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.

Beeldschermtijd

Onder 'beeldschermtijd' valt alles wat via een beeldscherm gaat, dus computeren, spelen op de tablet én tv-kijken. Nog belangrijker dan de exacte beeldschermtijd is het feit dát er afspraken worden gemaakt over de maximale tijd. Zo leer je je kind dat hij (met jou) zelf de baas is over zijn mediagebruik.

Print uit en hang op

De bovenstaande informatie is ook beschikbaar als A4'tje om op te hangen of door te geven.