27 september 2001 door Siemian Berghuijs

Borstvoeding als voorbehoedmiddel: de LAM-methode

Borstvoeding als voorbehoedmiddel: de LAM-methode. Siemian Berghuijs vertelt hoe borstvoeding nog extra voordelen kan hebben.

Het basisprincipe van de LAM-methode (lactatie amenorroe methode) is dat bij een borstvoedende vrouw het prolactine-niveau hoger is dan bij een vrouw die dat niet doet. Zelfs zo hoog, dat er geen ovulatie (eisprong) op kan treden. Als er geen eisprong is, is er geen eitje, en als er geen eitje is kun je niet zwanger worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de methode beschreven en geeft de volgende toelichting.

Voorwaarden

1. Er moet 24 uur per dag 'borstvoeding op verzoek' worden gegeven. Dus ook in de nacht. In de praktijk zal het vaak zo zijn dat de baby dag en nacht vrijwel continu bij de moeder is en steeds gevoed wordt als hij daarom vraagt.

2. Geen bijvoeding tót de leeftijd van 6 maanden.

3. De vrouw heeft na 56 dagen post partum (na de bevalling) nog geen menstruatie gehad.

Betrouwbaarheid

Als aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan, is de kans op zwangerschap als volgt:

  • gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling: 1,7%
  • na 12 maanden: 7%

Ook na 6 maanden wordt ervan uitgegaan dat op vraag borstvoeding wordt gegeven, naast het geven van vaste voeding.

Van vrouwen die vóór 6 maanden een menstruatie hadden, werd die menstruatie bij 67% niet vooraf gegaan door een ovulatie.

De LAM-methode is minder betrouwbaar in de volgende gevallen:

  • als er snel wordt gestart met bijvoeding (vóór 6 maanden)
  • bij het laten doorslapen van de baby gedurende de nacht
  • bij het gebruik van een fopspeen.

Vooral de eerste 6 maanden

In principe wordt de methode aangeraden voor de eerste 6 maanden na de bevalling, maar ervaring en onderzoek wijzen uit dat hij veel langer gebruikt kan worden.

Gemiddeld kan bij vrouwen die hun baby voeden op de boven beschreven wijze, en die ook na 6 maanden op vraag blijven voeden, de menstruatie/ovulatie 14½ maanden wegblijven.

Vrouwen die hun eigen lichaam goed kennen, merken dat een eerste menstruatie in aantocht is door meer afscheiding.

Wel condoom, geen pil

Voor de zekerheid kan natuurlijk ook gebruik worden gemaakt van een condoom. Pilgebruik wordt afgeraden, al was het alleen maar omdat het lichaam van de vrouw met de LAM de kans krijgt zich op natuurlijke wijze van de zwangerschap en de bevalling te herstellen.

Mijn eigen oordeel

Ik ben zelf altijd geneigd te zeggen dat als vrouwen nog een kinderwens hebben en op deze manier hun baby voeden, ze gerust op deze methode kunnen vertrouwen.

Zodra de menstruatie is teruggekomen, is de methode niet betrouwbaar meer. In dat geval moet een aanvullend anti-conceptie middel gebruikt worden. Bij voorkeur geen pil en zeker geen combinatiepil.