2 juli 2015

Borstvoeding bij een hittegolf

Het is de laatste tijd extreem warm. Met tropische temperaturen. Wat betekent dat voor borstgevoede baby's?

Borstvoeding bestaat voor 87,5% uit water. Met warm weer is het dus niet nodig om een borstgevoede baby extra water te geven; u kunt hem of haar gewoon wat vaker aanleggen.

Sterker nog: extra water geven wordt afgeraden. Het kan ertoe leiden dat de baby minder wil 'eten' en daardoor minder goed groeit. Ook in warme landen krijgen baby's gewoon borstvoeding, zonder dat ze extra te drinken krijgen.

Eigen vochtgehalte op peil houden

Als u zelf erg transpireert, is het wel zaak uw eigen vochtgehalte op peil te houden. Uzelf kunt dus wel wat extra water drinken.

Sommige moeders hebben op warme dagen wat minder melk omdat ze zoveel transpireren. Extra voeden is dan niet alleen goed voor de baby, maar ook om de melkproductie goed op peil te houden.

Voeden op verzoek

Als u uw baby op verzoek voedt, zal de baby tijdens warme periodes meestal wat vaker willen drinken. Als de baby dan ook vaker aan de borst mag drinken, reageren de borsten daarop met een hogere melkproductie. Ook dan wordt aan de vraag van de baby voldaan. Het zal dan niet nodig zijn om extra drinken aan te bieden.

Moedermelk is zodanig van samenstelling dat ook bij warmte de honger en de dorst van de baby prima gestild kunnen worden.

Lees ook: