Home » Artikelen » Concept richtlijn voor huilbabys ingetrokken

Concept-richtlijn voor huilbaby's ingetrokken

Door:

Henk Boeke

De concept-richtlijn voor de omgang met huilbaby's, bedoeld voor consultatiebureaus etc., is voorlopig van de baan. Wat betekent dat in de praktijk?

De concept-richtlijn voor de omgang met huilbaby's, bedoeld voor consultatiebureaus, etc., is voorlopig van de baan.

Er was al heel veel weerstand tegen deze richtlijn gerezen, onder andere bij borstvoedingsdeskundigen en ervaren moeders (zie www.ikbenbeebie.nl), omdat de richtlijn alle baby's over een kam scheert, en omdat het advies om baby's lang door te laten huilen nogal barbaars is.

Maar nu is er ook tussen de adviseurs zelf onenigheid ontstaan, waardoor de richtlijn voorlopig is ingetrokken. Officieel heet het dat de richtlijn 'wordt aangehouden' maar in de praktijk betekent het dat hij voorlopig niet wordt toegepast. Iedereen mag nu gewoon adviseren wat hij wil, en wat van toepassing is op een specifieke huilbaby. Heel goed!

Het breekpunt bij de professionals was vooral 'de kookwekker'. De voorstanders, met name de consultatiebureaus, vinden dat ding nuttig om ouders tijdsbesef bij te brengen. Soms dénken ze dat hun baby al een half uur huilt (de kookwekker zou op een half uur gezet moeten worden) terwijl de baby in werkelijkheid nog maar 5 minuten huilt. De tegenstanders, met name de psychologen (verenigd in de beroepsgroep NIP) vinden dat het gebruik van een kookwekker de band tussen moeder en kind negatief kan beïnvloeden.

Meer informatie:

Henk Boeke

was redacteur van Ouders Online tot 1 september 2018.

Meer over

Reacties

Is een ideologische strijd

Is een ideologische strijd die ook hier op het forum al jaren wordt uitygevochten. De draagdoek, coslaap, terug naar de natuur ouders en de meer no-nonsense mensen. And never the twain shall meet.

De PvdA stemmers vs de VVD-ers, zeg maar...

"omdat het advies om baby's lang door te laten huilen nogal barbaars is."

Het is duidelijk op welke partij de redactie stemt ;-)