23 oktober 2020

Dit is waarom je baby stopt met huilen als jij opstaat

Als je baby huilt, voelt het bijna instinctief om op te staan, te wiegen, te zwaaien en te kalmeren. Dat komt omdat opstaan om baby's te kalmeren instinctief is - gedreven door eeuwenlange positieve feedback van gekalmeerde baby's, zo hebben onderzoekers ontdekt.

"Baby's jonger dan 6 maanden die door een lopende moeder werden gedragen, stopten onmiddellijk met de vrijwillige beweging en het huilen en vertoonden een snelle daling van de hartslag, vergeleken met het vasthouden door een zittende moeder", zeggen auteurs van een studie uit 2013, gepubliceerd in Current Biology.

Wat zelfs nog opvallender is: deze opeenvolgingen - de moeder staat op en de baby kalmeert - wordt ook waargenomen bij andere zoogdiersoorten.

Kalmerende werking van beweging

Dit is nog meer bewijs dat, hoe zwaar het ouderschap soms kan voelen, ons hart en lichaam al zoveel weten van wat we moeten doen. Van de manier waarop we met baby's praten tot ons feilloze zesde zintuig als er iets mis is, deze dingen die we doen zonder na te denken, komen diep van binnenuit.

In het geval van gaan opstaan met je baby als hij onrustig is, concludeerden de onderzoekers dat gedragen worden door hun moeder specifieke fysiologische reacties opwekt die baby's kalmeren. Deze kalmerende reactie is sterker dan die van schommelen of andere soorten beweging. Onze baby's zijn geëvolueerd om gedragen te willen worden. 

Met andere woorden, het is een voorbeeld van hoe we perfect synchroon werken met onze baby's. Dus op een dag waarop alles heel moeilijk aanvoelt, kan het helpen om te onthouden dat je weet wat je doet. Zelfs, of vooral, als je er niet bij stilstaat.

Bron: Motherly