Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 september 2020

Een opgeruimd huis met deze tips

De herfst is begonnen en de temperaturen dalen. En nu alle scholen weer open zijn, komen er virusjes om de hoek kijken. Dat was altijd al vervelend maar in de huidige tijd helemaal. Heeft je kind koorts? Ben jij flink aan het snotteren of hoesten? Dan zit je weer met het hele gezin thuis. Thuiswerken met de kinderen om je heen blijft een lastige combinatie. Je merkt dat dingen zoals het huishouden blijft liggen. En daar kun je onrustig van worden. Aanpakken dus! Zo houd jij je huis op orde dit najaar als jullie allemaal thuis zitten en school en werk gewoon doorgaat.

Opgeruimd staat netjes

Dit spreekt voor zich: een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd. Een chaotisch huis creëert chaos in je hoofd. Hoe kun je de woonkamer opgeruimd houden met kinderen in huis?

  • Gebruik grote speelgoedzakken of manden om eenvoudig los speelgoed in op te ruimen
  • Koop lades voor onder de bank om spullen in op te bergen
  • Verplaats de helft van het speelgoed naar een andere plek en rouleer zo iedere paar weken met het speelgoed in de woonkamer. Kinderen hebben vaak zoveel speelgoed dat ze overal maar kort mee spelen. Het is voor kinderen beter om minder keuze te hebben. Door om de paar weken te rouleren met het speelgoed, blijft het uitdagend en interessant.

De kinderen erbij betrekken

Laat je kinderen helpen in het huishouden. Op die manier geef je jouw kind niet alleen verantwoordelijkheid maar kunnen ze ook steeds meer leren meehelpen.

  • Zo kun je je peuter vragen om te helpen bij het opruimen van het speelgoed of mee te helpen met de tafel te dekken. Verwacht geen perfectie maar blijf je kindje zeker aanmoedigen. 
  • Probeer je kind(eren) aan te leren om het speelgoed waar hij mee heeft gespeeld op te ruimen als hij er klaar mee is. Lukt dit nog niet zo goed? Blijf hem dan stimuleren én geef ook een compliment als het is gelukt.
  • Vanaf een jaar of zes zijn de meeste kinderen al wat zelfstandiger en kunnen ze de vaatwasser leegruimen of zelfs stofzuigen. Wederom: verwacht geen perfectie, maar je hebt in ieder geval een schonere vloer na het stofzuigen en je hebt een erg trots kind.
  • Staat de keuken altijd vol met afwas? Dan is dat een mooi moment om je kind(eren) te leren om niet telkens een schoon glas te pakken of zelf even zijn afwas in de vaatwasser te zetten. 
  • Kinderen vanaf een jaar of twaalf kunnen een maaltijd bereiden, de ramen lappen en schoonmaken. Hebben ze dit nog niet helemaal onder de knie? Dan is dit de juiste tijd om het ze te leren!

Goede apparaten

Met kinderen kan het huishouden gewoon best veel tijd in beslag nemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige hulpjes.

Dit is het perfecte moment om die robotstofzuiger aan te schaffen die je al heel lang wilt hebben, of om die slecht werkende stofzuiger eindelijk eens te vervangen. Stofzuigen is iets waar je niet onderuit komt, en met de beste stofzuiger bespaar je tijd waardoor je andere, leukere dingen kunt doen. En wist je dat er tegenwoordig zelfs dweilrobots zijn? 

Heb je geen stofzuiger nodig, denk dan bijvoorbeeld aan apparaten voor in de keuken zoals een keukenmachine of rijstkoker, of overweeg een smoothiemaker voor wat extra vitamientjes in het najaar. Kortom: maak het jezelf gemakkelijker.

Een schema maken

Plan je dag: wat moet je vandaag allemaal doen? Hoeveel tijd ben je kwijt per activiteit? Door het voor jezelf uit te schrijven, krijg je overzicht en rust. 

  • Betrek je kinderen bij het maken van jullie schema. Hebben ze nog schoolwerk dat af moet, wat willen zij vandaag doen? Bespreek op welke momenten ze tv mogen kijken en wanneer ze even zelf kunnen lezen of knutselen zodat jij nog wat voor werk kunt doen. Hoe ouder je kinderen zijn, hoe makkelijker het gaat om zichzelf te vermaken.
  • Schrijf de vaste eetmomenten van de dag op
  • Plan iedere dag tijd in voor huishoudelijke taken zoals wassen en opruimen (bijvoorbeeld na het avondeten).
  • Plan daarnaast ook echt elke dag quality time met elkaar in. Een of twee vaste momenten waarop je met je kind(eren) met echte aandacht samen iets onderneemt.

Samenwerken

Zitten jullie met z’n allen thuis door een griepje of flinke verkoudheid? Dan zullen jullie als gezin moeten samenwerken. Leg zo goed mogelijk aan je kinderen uit dat jij en je partner ook moeten werken. Door een goed schema te maken, weten kinderen ook waar ze aan toe zijn en kun je verwijzen naar de planning. Er zijn hele handige gezinsplanners waar jullie de dagindeling kunnen opschrijven. 

Ben je meer van de technische hoogstandjes, gebruik dan Google Kalender of iPhone Kalender.

Lees ook: