16 januari 2006 door Ella van der Gang

Eerst het kind, dan de seks...

De seks om kinderen te MAKEN is vaak leuker dan de seks als ze er eenmaal zijn. Toch valt daar best wat aan te doen. Met zeven tips en drie overlevingspakketten.

Aan wie je het ook vraagt, iedereen is het erover eens: je liefdesleven zal nooit meer hetzelfde zijn. Na de komst van je eerste kind verandert de seks drastisch, al valt dat soms niet meteen op. In het begin ben je immers vooral druk met de baby, en niet met elkaar. Je lijf moet genezen en tot rust komen, je zoogt, je bent moe...

Nooit te laat

Je gezin geeft geluk, maar ook veel werk en verantwoordelijkheden. Hoe ga je ondertussen om met de liefde voor elkaar? Meestal val je uitgeput in slaap en word je net zo uitgeput weer wakker. Alle energie gaat onmiddellijk weer op aan het vervullen van je plichten. Voor je het weet is er geen – of een heel minimaal – ritme in je seks-leven gekomen, en lijkt het bijna onmogelijk om de draad weer op te pakken.

Als je vader en moeder bent, is het soms moeilijk je te herinneren hoe het was om minnaars te zijn. Tot het moment dat je dat gaat missen natuurlijk. Dan is het tijd om er iets aan te doen. En gelukkig ben je nooit te laat.

Voor altijd anders

Misschien denk je dat het een kwestie van tijd en wennen is. Misschien denk je dat het vanzelf allemaal weer goed komt. Als je kind eenmaal groter is, als het eindelijk gaat doorslapen, of als het straks zelfstandig zijn bed uit kan komen...

Nou, leg je er maar bij neer: het wordt echt nooit meer zoals vroeger. En er gaat ook niets meer vanzelf. Het zal altijd anders blijven, en je moet meer moeite ervoor doen dan toen jullie elkaar pas kenden. Maar 'anders' hoeft niet meteen 'slechter' te betekenen. Integendeel.

Relax met seks

Seks is het leukste relax-middel dat er is. Je houdt van elkaar, dus wat is erop tegen om seks te gebruiken ter ontspanning? Als je zin máákt, pak je de draad weer op en voed je de liefde en de seksuele energie weer.

Neem het van mij aan: een mens met een leuk seksleven is een blijer en minder vermoeid mens!

Vergeet jezelf en elkaar niet

Door seks te hebben maak je gelukshormonen aan, met name serotonine, oestrogeen en oxytocine. Het maakt je blij, tevreden en vreedzaam, en het leuke is dat je door seks te hebben je gelukshormoon-niveau hoog houdt. Je bent actiever, gelukkiger, vochtiger, en je libido is véél hoger als je het een beetje bijhoudt.

Door weinig seks te hebben, neig je naar nóg minder seks en mis je een hoop plezier. En niet alleen dat, het wreekt zich op den duur, want je libido neemt beetje bij beetje steeds meer af.

Iedereen heeft seks nodig. Het is goed voor je humeur, goed voor je relatie, en goed voor de intimiteit. Na leuke seks kijk je weer anders tegen het leven aan. Dus: laat de kinderen je er niet van weerhouden om lekker te vrijen, en vergeet jezelf en elkaar niet in deze koude dagen.

Praktische tips

1. Kijk met nieuwe ogen naar elkaar. Denk niet aan de periode toen je verliefd was, en ook niet aan het gezeur van je partner, een paar uur geleden. Dus: kijk niet terug maar vooruit.

2. Kijk niet naar de pondjes die erbij zijn gekomen, maar naar de blik in je partners ogen. Waardeer wat jullie samen hebben doorstaan en erken wat er veranderd is. Koester je herinneringen, maar concentreer je op het nú. Je zult zien dat de herinnering aan de persoon waar je destijds verliefd op werd, toch nog heel levendig is.

3. Als je uitgeput bent, lijkt niets verleidelijker dan in je T-shirt voor de TV te hangen. Maar gek genoeg word je daar vaak alleen maar nog vermoeider van. Waarom zou je niet iets aantrekkelijkers doen in de zelfde tijd? Er zijn ook leuke kleren of lingerie om mee op de bank te hangen, en een massage is een goed alternatief voor dat avondje TV.

4. Douche of badder voordat je naar bed gaat, en maak je mooi voor de nacht.

5. Het klinkt vreemd, maar máak gewoon eens zin. Je lichaam wil best vrijen (het is ervoor gemaakt), maar je emoties kunnen in de weg zitten. "Ik ben zo moe!" "Ik moet altijd alles alleen doen!" "Ik zie er beroerd uit!" "Ze is nooit meer uit zichzelf lief tegen me!". Zet die gedachten even van je af. Denk ook niet dat de ánder jou eigenlijk in de juiste stemming zou moeten brengen, dat kun je ook zelf. Zet alle verwijten uit je hoofd, raap jezelf bij elkaar, neem zelf het initiatief, en doe je best.

6. Morgen is de realiteit van alledag er weer, dus laat nú je lichaam de baas zijn. Stel geen eisen, noch aan jezelf, noch aan de ander. Streel en masseer, kus en knuffel: je hoeft écht geen topprestatie te leveren, samen opgewonden raken is al een fantastisch gevoel op zich.

7. Schaam je niet om hulpmiddelen te gebruiken die het plezier in seks kunnen vergroten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een van de speciale winterpakketten die ik in overleg met Ouders Online samenstelde. Voor ouders die zich willen laten inspireren tot een warm seksleven in winterse dagen.

Klik hier om naar de site van Mail & Female te gaan, waar de winterpakketten voor je klaarstaan. Met Ouders Online-korting!