Home » Artikelen » Energiebesparing met kinderen

Energiebesparing met kinderen

Door:

Pam Wijnkamp

In samenwerking met United Consumers

Energie besparen met kinderen

Als kind besef je niet dat energie verspillen onnodig veel geld kost en slecht voor het milieu is. Onze kinderen zijn de toekomst, dus willen we dat ze begrijpen dat alles wat wij doen, effect op onze planeet heeft. Hoe kun je kinderen leren om bewust met energie om te gaan? Om je hierbij te helpen, hebben wij een aantal praktische tips opgesteld. Zo draag je met het hele gezin bij aan een beter milieu en houd je meer geld over voor een leuker leven!

1. Geef het goede voorbeeld

Als je jouw kinderen wil leren om bewust met energie om te gaan, dan zul je hier zelf het goede voorbeeld in moeten nemen. Niet alleen om de energierekening lager te krijgen, maar ook om een steentje bij te dragen aan het milieu. Kinderen spiegelen zich – vanzelfsprekend – aan het gedrag van hun ouders.

Jouw gedrag wordt dus als een goed voorbeeld gezien. Laat je alle lampen thuis aanstaan als je van huis gaat? Dan gelooft je kind dat dit normaal is. Jij kunt jouw kind (onbewust) meer over energie besparen leren dan je denkt! Hoe kun je in jouw dagelijks leven met kleine aanpassingen jouw kinderen energiebewuster maken?

  • Zet apparaten uit, in plaats van op stand-by.
  • Verspil geen water, bijvoorbeeld tijdens de afwas.
  • Droog de was op een droogrek, in plaats van in de droger.
  • Haal stekkers van apparaten die niet gebruikt worden, uit het stopcontact.
  • Vervang alle lampen door LED lampen en zet deze uit als je niet in de ruimte bent.

2. Maak het begrijpbaar

Wat is energie precies? Voor kinderen is het simpel. Het licht gaat aan als we op de lichtknop drukken. Punt. Het is goed om kinderen te leren dat de zon gratis is, maar het lampje in huis niet uit de lucht komt vallen. Maak energie voor kinderen begrijpbaar en leg uit wat voor effect het heeft op het milieu. Het ligt natuurlijk ook aan de leeftijd van je kinderen of ze het wel of niet begrijpen.

Energie uitleggen is niet makkelijk, maar je kunt de uitleg versimpelen door uit te leggen wat voor effect energieverbruik heeft op onze planeet. Angst aanpraten is natuurlijk niet nodig, maar je kunt wel uitleggen dat onze manier van leven effect heeft op de dieren en de natuur. Praat bijvoorbeeld in de vorm van een pinguïn familie die steeds minder ijs heeft om op te leven. We kunnen de pinguïn helpen, door in ons eigen huis het licht uit te zetten als we dat niet nodig hebben. Laat kinderen beseffen dat zij iets kunnen doen om de wereld beter te maken.

3. Maak er een spelletje van

Hoe kun je kinderen actief energie laten besparen? Door er een spelletje van te maken! Welk kind is niet dol op een spelletje? Precies. Je kunt in huis meten hoeveel energie je verbruikt. Houd wekelijks bij wat het energieverbruik is en deel dit met je kinderen. Door er een spel van te maken om elke week op een lager getal uit te komen dan de week ervoor, stimuleer je jouw kinderen om hun best te doen om minder energie te verbruiken.

Vertel hoe jouw kinderen energie kunnen besparen. Minder lang douchen, lampen uitdoen als je de kamer uit gaat, spelcomputers of tv’s uitzetten als je niet kijkt of speelt en ga zo maar door. Maak er een spel van met beloningen. Stel bijvoorbeeld voor dat degene die wint, mag kiezen wat er gegeten wordt op zondag. Zo maak je wekelijks een winnaar van degene die het minste energie verbruikt. Een goede stimulans om je kinderen bewust met energie om te leren gaan!

4. Stel doelen

Veel kinderen begrijpen niet dat energie geld kost en dat er dus minder geld over blijft voor andere leuke dingen. Je kunt kinderen leren dat energie geld kost, door een beloning te geven als zij bijdragen aan het besparen van energie.

Beloon ze door wat extra’s te geven als het jullie als gezin lukt om op energie te besparen. Stel een doel in om samen iets leuks te doen met het geld dat bespaard is gebleven, bijvoorbeeld naar een pretpark gaan. Voor kinderen wordt het dan tastbaar dat het lampje of de tv uitzetten, leuke dingen oplevert.

5. Geef een spreekbeurt

Hoe leuk is het om niet alleen je eigen kinderen bewust met energie om te leren gaan, maar ook andere kinderen bewuster te maken? Je kind kan bijvoorbeeld zijn of haar spreekbeurt houden over energie. Op de website van Energiegenie kunnen kinderen allerlei leuke dingen leren over energie. Van het begrijpen en besparen, tot proefjes doen met energie. Er zijn enorm veel leuke feiten en weetjes over dit onderwerp.  Je kind zal dit ook een erg leuk en interessant onderwerp vinden om voor de klas te vertellen!

Zijn we er dan?

Naast het besparen van energie en het duidelijk maken wat voor effect energie op het milieu heeft, zijn we er natuurlijk nog lang niet. Ook het scheiden van afval en minder vaak de auto pakken, dragen bij aan een beter milieu. Je kinderen kun je op een makkelijke en leuke manier niet alleen energiebewust, maar ook milieubewust maken!

Pam Wijnkamp

is werkzaam bij UnitedConsumers, een consumentencollectief waar consumenten korting krijgen op hun vaste lasten.

Meer over

Lees verder