Home » Artikelen » Milieubewust met kinderen

Milieubewust met kinderen

Door:

Redactie Ouders Online

Duurzaamheid, ecologie en recycling: om de aarde in balans te houden en ervoor te zorgen dat ze niet uitgeput raakt, is er actie nodig. Hoe betrek je jouw kind hierbij?

voetafdruk footprint duurzaamheid milieubewust

Veel bedrijven houden zich al bezig met hun footprint en ook steeds meer ouders zijn bewust van de wereld die ze willen achterlaten voor hun kinderen. Wat kun je doen om je eigen voetafdruk te verminderen en hoe betrek je je kinderen bij het zorgen voor het milieu? Lees er hier alles over.

Footprint bedrijfsleven

Een CO2 footprint is een term die veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven. Bedrijven hebben namelijk veel impact op het milieu, denk aan energiekosten, brandstofuitstoot en materialen. De stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) heeft als doel om de CO2-uitstoot van bedrijven te reduceren en om op die manier een klimaatneutraal bedrijfsleven te realiseren. Hiervoor hebben zij bijvoorbeeld een CO2-Prestatieladder in het leven geroepen. En met de gratis CO2-calculator van het Klimaatplein.com kunnen bedrijven berekenen wat hun uitstoot precies is. Bedrijven krijgen dan direct inzicht in hoeveel bomen en windmolens er nodig zijn om dit te compenseren.

Maar hoe zit dat met gezinnen en hun footprint?

Gezinnen en hun voetafdruk

Uiteraard hebben ook huishoudens en gezinnen impact op het milieu. Kijk maar eens naar wat je allemaal nodig hebt als gezin: een huis, gas, elektriciteit, kleding en luiers, eten, drinken en wellicht een auto. En dit zijn alleen nog maar de basisbehoeften. Daar komen vaak nog dingen bij als op (vlieg)vakantie gaan, speelgoed voor verjaardagen, feestdagen en andere extra’s. Hoe groter het gezin is, hoe meer er wordt verbruikt. Op de website van Milieu Centraal kun je bekijken hoeveel jullie als gezin verbruiken aan energie en lezen hoe je dit verbruik omlaag kunt krijgen. Goed voor het milieu én het scheelt jou weer geld!

Milieubewust met kinderen

Hoe betrek je je kinderen bij het omgaan met het milieu? Hoe leer je ze met respect om te gaan met de natuur en de wereld? En wat kun je thuis doen om dit te stimuleren?

Afval scheiden

Afval scheiden is een klusje waar je kind je vast graag bij helpt. Waar hoort het plastic? Wat doen we met het oud papier? Je kunt je kind ook uitleggen waarom het belangrijk is dat afval gescheiden wordt en wat ermee gebeurt. In veel gemeenten worden er speciale bakken geleverd voor GFT-, plastic- en restafval. Sommige huishoudens krijgen zelfs een papierbak. Wordt het afval niet bij je thuis opgehaald? Dan staan er bij jou in de buurt waarschijnlijk grote containers waar je glas, papier en plastic in kunt doen. Op dit moment scheidt 50% van de Nederlandse huishoudens haar afval. In 2020 wil de overheid dit verhogen naar 75%. Je leest er hier alles over.

Eten en drinken

Ook in het eten en drinken kun je als gezin bewuste keuzes maken. Geef je kind bijvoorbeeld geen pakjes drinken mee naar school, maar een herbruikbare fles met water. Beter voor het milieu én gezonder voor je kind. Ook kun je ervoor kiezen om minder vlees op het menu te zetten. Vlees en zuivel zorgen voor veel CO2-uitstoot. Om precies te zijn bespaar je als volwassene 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees als je een week geen vlees eet. En daarom is het van 11 t/m 17 maart 2019 de Nationale Week zonder Vlees. Doe je mee?

Ook doen jij en je kind misschien weleens boodschappen op de markt: een hele duurzame manier om aan eten te komen. Niet alleen worden er vaak lokale producten verkocht (minder vervoersverbruik), neem je je eigen tas mee (minder plasticverbruik) en gaan jullie misschien op de fiets (minder verbruik van de auto).

Vervoer

Pak eens wat vaker samen de fiets, in plaats van de auto. Dat scheelt weer benzinegeld en – uitstoot. Daarnaast is bewegen in de buitenlucht natuurlijk heel gezond! Leg je kind gerust uit waarom je ervoor kiest om met de fiets te gaan.

Speelgoed

Speelgoed is natuurlijk onvermijdelijk als je kinderen hebt. Maar je hoeft het niet altijd nieuw te kopen. Ga bijvoorbeeld eens naar de kringloop met je kind om tweedehands speelgoed uit te zoeken. Of kies bewust voor houten speelgoed in plaats van plastic speelgoed. Ook leuk om samen te doen: het speelgoed waar je kind mee is uitgespeeld, uitzoeken en naar de kringloop of het goede doel brengen. Zo maken jullie er weer iemand anders blij mee.

Tot slot..

Daarnaast kun je natuurlijk ook bewuste keuzes maken in het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Op lagere temperaturen wassen.
  • De was buiten te drogen hangen.
  • Overstappen op 100% groene energie.
  • Wassen en schoonmaken met ecologische middelen.
  • Regenwater opvangen in een regenton en daar bijvoorbeeld de planten mee water geven.
  • Gebruik maken van navulverpakkingen.
  • Lampen en apparatuur uitschakelen als je ze niet gebruikt.
  • De verwarming lager zetten en korter douchen.

Natuurlijk lukt dit niet allemaal in een keer en dat hoeft ook helemaal niet. Het is al heel mooi als je je kinderen bewust maakt van simpele handelingen als afval scheiden en troep in de prullenbak gooien, in plaats van op straat. En die paar avondjes minder vlees eten, hebben ze vaak niet eens in de gaten.

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

vind het goed om rekening

vind het goed om rekening tehouden met het millieu en de kids daar ook wat van mee tegeven maar vind niet dat kinderen met eten bewust minder gaan eten om het millieu te redden laat eerst de grote mensen dat maar doen

Lees verder