19 september 2015

Helpen slofjes tegen blaasontsteking?

Een importeur van wollen slofjes claimt dat ze blaasontsteking kunnen voorkomen. Is dat waar?

We ontvingen een persbericht met de kop "Tuflaa's voorkomen blaasontsteking". Tuflaa's zijn sloffen van schapenwol. En ze zouden dus blaasontsteking kunnen voorkomen, volgens een huisarts in het persbericht.

Dat verbaasde ons. Het is inderdaad een volkswijsheid dat je beter niet met blote voeten op een koude vloer kunt lopen. Maar is dat ook zo? Nee. Er is geen onderzoek dat dat bevestigt.

We vroegen de afzender van het persbericht of ze hun medische claim ("Tuflaa's voorkomen blaasontsteking") konden steunen met enig onderzoek. Dat konden ze niet. Wel stuurden ze een nieuw persbericht, waarin de medische claim niet meer voorkwam, maar van een rectificatie was helaas geen sprake.

Onze kinderarts Merit Tabbers zegt hierover:

Medisch gezien is er geen bezwaar tegen om op blote voeten in huis te lopen, maar onbeschermde voeten zijn natuurlijk wel kwetsbaarder voor scherpe dingen. Denk bijvoorbeeld aan verdwaalde glasscherfjes, spelden en punaises. [...]

In het verleden werd wel eens gezegd dat je van blote voeten op een koude vloer een blaasontsteking zou krijgen, maar ik ken geen wetenschappelijk onderzoek dat die volkswijsheid bevestigt.

Kortom: die slofjes zullen vast heel warm en prettig zijn, maar dat ze blaasontsteking kunnen voorkomen is onzin.